2 Mart 2019 Cumartesi

Fas gezi notları 6. gün Marakeş



26 Şubat Salı, Marakeş'teyiz. Dün akşamüstü buraya vardığımızda saat 18.30 gibiydi. Burada da bir Air bnb evinde konakliyoruz. Evin sahibi Ahmet hem cok iyi niyetli hem de konuklarıyla cok ilgili bir genç. Sağolsun bize ihtiyacımız  olan her konuda yardımcı  oldu.
Evin bulunduğu semt, şehir merkezine 5-6 km mesafede ama hiç sıkıntı değil; arabamızla gidip geliyoruz. Zaten bizim gibi araçla gelenler için şehir merkezinde kalmak ne kadar mantıklı bilemiyorum, birinci sorun park yeri, ikinci sorun güvenlik, üçüncüsü de gürültü ve karmaşa.
Marakeş'de pek cok bahçe var. Bahçe dediğime bakmayın devasa alana yayılmış çok çeşitli bitki ve ağaç bulunan yerler buralar. En ünlüleri Majorelle ve Menara bahçeleri..
Şehir merkezinde herşey  Medina'nin etrafında  ve birbirine çok yakin mesafelerde. Agnou kapısı, Bahia Sarayı, Koutubia  Camii, müzeler hepsi bir gunde gezilebilir.
Şehrin kalbi Jemaa El Fna'da atıyor. Anlamı ölüm meydanı. Zamanında infazlar burada gerceklestirilirmis, şimdiyse akıllara zarar bir keşmekeş yeri.
Hayvanlarin durumu içler acısı. Boyunlarında zincir, bileklerinde iplerle gariban gariban ortalıkta dolaşıp duruyorlar. Dilenmenin bir başka boyutu buradaki gösteri olayı. Akrobatlar, dansçılar, berber Nomad tuareg yerlilerinin yerel enstrümanlarla müzik gösterisi, yerel kıyafetleriyle eski zaman sucuları, bunun yanında restoranlar, meyve suyu saticilari, incik boncuk hediyelik binbir cesit şey satanlar...
Fotoğraf yada video çekerseniz hemen gelip para istiyorlar, her baktığınız şey için ayrı ayrı ödeme yapmak durumundasiniz. Jemaa El Fna'ya gitmeden önce cebinize 100 dirhemlik bozukluk alın, 5-10'luklari beğenmeseler ve açık açık kağıt para isteseler de bu kadar var deyip yolumuza devam edersiniz. Peşinizden gelip fazlasını istemelerine de hazır olmalısınız, değişik bir israrciliklari var bu meydandaki insanların.
Medina sokaklari sözde trafige kapali ama motorsiklet bisiklet at arabasi herşey serbest. Dolayısıyla çok dikkatli olmak lazım hangi koseden ne cikacagi belli degil; suratliler de..
Uzun süre ara sokaklarda kaybolup tekrar meydana dönüyoruz. Bu arada meydanda herşey normal fiyatının 2-3 katı; örnek dışarıda kahve 7 Dh, Jemaa El Fna'da 20-25 Dh. Su bile farklı o nedenle biz sabah evden ayrılırken kendimize sandviç hazırladık suyumuzu da aşağıdaki bakkaldan alıp öyle yola çıktık. Meydanda sadece 10 Dh'lik taze sıkılmış meyve sularından aldık.
Argan yağı Fas'ta devlet denetimli kooperatifler vasıtasıyla uretilip satılıyor. Sertifikası olmayan yerlerde satılması yasak. 100 ml icin 180-250 Dh fiyatlar var. Kadinlarin bir kenarda eski tas değirmen vasıtasıyla cekirdekten yağ yaptiklari dükkanlar kooperatife ait, buralardan satın alinabilir.























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder