3 Mayıs 2014 Cumartesi

Kamboçya’dan Tayland’a giriş (Koh Kong-Hat Lek-Trat)


Sihanoukville-Pattaya 30 Nisan

Sihanoukville’den bizi sınır kasabası Koh Kong’a götürecek otobüs hostelin önüne geldiğinde saat 07.30’du. Otobüse bindiğimizde ilk yolcular olduğumuzu fark edip “eyvah işimiz var” dedik, zira daha akşam internette okuduğumuz bir hikayede  aynısı anlatılmıştı. Anlatan kişi de tesadüf otobüsteki ilk yolcuyu ve tüm yolcuların tek tek hostellerden toparlanması 1 saatten uzun sürmüştüJ

Aslında bu bölüm için yazdıklarım dün akşam okuduklarımın tekrarı olacak ama neyse.. sonuçta biz de 1 saatten fazla bir süre orası burası derken bütün yolcuları toplayıp ancak saat 09.00’a doğru Sihanoukville’den hareket edebildik ve Koh Kong terminale vardığımızda saat öğleyi geçmişti.

Otobüs 13.00 gibi Koh Kong terminale yanaştı ve burada hafiften bir karmaşa yaşadık. Kimileri iniyor kimileri hiç istifini bozmadan otobüste oturuyordu; derken öğrendik ki otobüs sınıra kadar devam ediyormuş. Biz de oturmaya devam edenlerin arasına karışıp aracın tekrar hareket etmesini bekledik ve zaten 15-20 dk sonra da sınırdaydık.

Çantalarımızı alıp 100-150 mt yürüdüğümüzde sağ tarafta Kamboçya çıkış ofisini bulduk. Hemen önünde oluşan sıraya girip pasaportlarımıza çıkış damgası almak üzere beklemeye başladık. Bu arada birilerinin para karşılığında işlemlerini daha hızlı bir şekilde yaptırabildiklerini de gördük ama böyle bir şey için 1$ dahi olsa vermek istemediğimizden sıradan çıkmadan beklemeye devam ettik. Toplam bekleme süremiz 10-15 dk’yı geçmedi ve sıra bize geldi.

Çıkış damgalarımızı aldıktan sonra yine 100 metre kadar yürüyüp bu kez sol tarafta yeralan Tayland giriş ofisine vardık. Verilen formları 2 dk’da doldurup pasaportlarımıza iliştirdikten sonraki 5 dk içinde 14 günlük yeni Tayland vizemizi almıştık.

Bu sınır kapısı Poi Pet’e göre son derece rahat ve işlemler çok hızlı ilerliyor. Gerçi biz Poi Pet’ten de anlatılanların hiç birini yaşamadan 15-20 dk’da geçmiştik ama yine de burayla karşılaştırdığımızda, gümrük ofislerinin bulunduğu yerler, aralarda kafa karıştıran casinolu büyük oteller ve tabii Seam Reap dolayısıyla bu kapıyı kullanan turist sayısının fazlalığı nedeniyle Poi Pet biraz daha karmaşık; buradaki gibi net değil.

Bu arada dönüş biletimiz 16 Mayıs’ta olduğundan ilk planımız Kamboçya’dan girişimizi 2 Mayıs’a denk getirmekti. Ama İzmir’den gelip son 15 günümüzde bize katılacak iki arkadaşımız var ve onlar 1 Mayıs sabahı Bangkok Havaalanı’nda olacaklar. Bu seyahat Kemal ve Seçil’in ilk yurtdışı deneyimleri ve Uzakdoğu ilk gelenler için aslında epeyce karmaşık, kaotik ve her anlamda farklı; sıkıntı yaşamamaları açısından bizim mutlaka onları karşılamamız gerekiyor. Sonuçta iki gün erken giriş yapıyoruz Tayland’a ve vizemiz uçak tarihimizden 2 gün önce dolmuş olacak. Muhtemelen çıkarken havaalanında bir makbuz takdim edecekler bize ama şu anda içeriğini bilmiyoruz; hep birlikte öğreneceğizJ

Tayland’daki son 15 güne ilişkin planımızı 3 gün Pattaya, 4 gün Bangkok, son hafta da Phuket ve adalar  şeklinde yapmıştık. Sınır geçişinin ardından Trat’a devam edip oradan da bizi Pattaya’ya götürecek bir otobüse binip akşam saatlerinde Jomtien Plajı’na vardık.

Sihanoukville-Koh Kong için kişi başı 8$ ödedik; Trat’a giden minibüse de 120 Baht (8 TL) verdik. Trat’ta şans eseri 5 dk sonra kalkacak bir minibüs denk geldik, 2 kişilik yer vardı; 300 Baht’tan iki bilet alıp hemen atladık. Nasıl bir deli şoföre denk geldik sormayın adam uçtu resmen. Yüreğimiz ağzımızda gözümüzü bile kırpmadan 3 saatte kendimizi Pattaya’da  bulduk.

Öğle de bir yerde indirmiş ki sağolsun, gecenin bir vakti otobanın kenarında ıssız, adeta terk edilmiş izbe binaların arasından sırtımızda çantalarla 2 km kadar yürüdükten sonra ancak Jomtien Beach’e varabildik. Binerken “Jomtien Plajı’na gidiyoruz” diye söylemiştik ama herkes inip de minibüste tek biz kalınca herhalde  “nasılsa bilmiyorlardır” deyip adam kendine en uygun yerde indirmişti bizi.

Neyse hostel bulup yerleşmemiz pek uzun sürmedi; Orange Magic adında Rusların işlettiği temiz ve düzgün bir yerde 2 kişilik klimalı ve aynı zamanda kettle, buzdolabı, tv gibi birkaç ilavesi de olan odamızı 500 Baht’a kiraladık. Buralarda bu standartta bir odanın fiyatı 700B civarında ama sezon dışı olması nedeniyle pazarlıkla ve tabii kalınacak gün sayısına da bağlı olarak fiyat indirimi alınabiliyor.

Yarın sabah Bangkok’a gidip arkadaşlarımızı karşılayıp tekrar Pattaya’ya döneceğiz. Aslında Bangkok’ta da kalabilirdik bu gece ve sabah havalimanına gitmek çok daha kolay olabilirdi ama yarın buraya gelip hostel arama sıkıntısını hep birlikte yaşamamak (nerede nasıl kaç TL) için, Pattaya’ya önceden gelmeyi ve her şeyi ayarlayıp ertesi sabah da erkenden yollara düşüp Bangkok’a gitmeyi göze aldık.


Yarınki notlarda görüşmek üzere Sihanoukville-Pattaya yolculuk yazımız bu kadar.Şimdilik hoşçakalınJ







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder