3 Mayıs 2014 Cumartesi

Kamboçya'daki son durağımız SIHANOUKVILLE


28 Nisan Sihanoukville

Kampot-Sihanoukville arasında klimalı minivanlar çalışıyor. Fiyat kişi başı 6$ ve yolculuk 2,5 saat sürüyor. Hostelin önünden minivana bindiğimizde saat 12.00’ydi ve yolda 2 kez 15’er dk’lık molalar verdiğimiz halde 14.30’da Sihanoukville’e vardık; minivan bizi Golden Lion meydanında bıraktı.

Golden Lion heykeli tüm plajlara giden yolların kesiştiği noktada yeralıyor. Buradan hem Otres’e hem de Sokha, Victory veya Independence Beach’e rahatlıkla gidilebilir. Sokha Beach yürüyüş mesafesinde ancak gerek Otres gerekse Victory ve Independence için ya bizim gibi motor kiralamak lazım ya da tuk-tuk kullanılabilir.

Kamboçya’da bir yerden diğerine seyahat işlerine hosteller bakıyor. Hemen hepsinde otobüs, vapur, minivan bilet satışı var. Sonradan karışıklık olmaması için en güzeli bu işi hostelden yapmak; zaten bilet gişesinden de alsanız aynı parayı ödüyorsunuz. Hem bir de burada öyle büyük büyük terminaller yok; şehrin birkaç değişik yerinde farklı yönlere giden otobüs durakları dağınık şekilde bulunuyor. Dolayısıyla hangisi nereye gidiyor falan öğreninceye kadar bilet işini direkt hostelden halletmek çok daha pratik.

Biz Kep-Kampot biletini terminalden kendimiz almıştık, hepi topu 20 km mesafe ve adam başı 2 $ ama, minivan bizi hostelden almaya geldiğinde aynı parayı bir kez daha istedi. Bileti firmanın yazıhanesinden aldığımızı ve zaten parasını oraya ödediğimizi anlatıncaya kadar göbeğimiz çatladı. Adam tutturdu “bir daha vereceksiniz” diye; Kep’ten Kampot’a kadar söyledi yetmedi arabadan indik hala “paramı vermediniz” diyordu. Sonunda telefonla Kep’i aradılar da durum netleşti biz de yolumuza devam edebildik.

Bu Kamboçyalılar çok düzenbazlar; hepsi iki arada bir derede bir entrika çevirip fazla para almaya çalışıyorlar. Kim neyi tutturabilirse.. Akıllarını parayla bozmuşlar ama o da alıncaya kadar. Parayı aldıktan sonra suratınıza bile bakmıyorlar.

Bir şey satın aldınız diyelim; hani bizde hizmet sürekliliği falan vardır, dükkandan çıkıncaya kadar güler yüz tatlı dil falan gibi.. Bunlarda kesinlikle böyle bir şey yok; eğer parayı ödediyseniz sizinle işleri bitti demektir. Parayı en son verip mümkün olduğunca pazarlığa devam etmekte fayda var;  hani hala tereddüt ediyormuş gibi.. Hay Allah acaba o mu olsun bu mu gibisinden J Bu arada göreceksiniz fiyat üçte bire hatta ürününe göre dörtte bire kadar düşecek J

En çok duyduğunuz kelimeler “tuk-tuk sir?”, “tuk-tuk madam? ve “one dolar”. Bir kere burada her şey one dolar. Fiyat sormanıza bile gerek yok; zira cevap “one dolar”.

Tuk-tuk işi de artık komediye dönüşmüş. Tam bir yerde oturmuş yemek yiyorsunuz,  mesela makarnayı çatala sarmış ağzınızı da açmış tam yiyeceksiniz burnunuzun dibine kadar giren tuk-tukçu, gözünüzün içine baka baka “tuk-tuk sir? Tuk-tuk?” diyor. Sonra sizin donuk bakışlarınız karşısında biraz geri çekilip yine kendi kendine “no thanks may be later” diyerek çekip gidiyor. Sonra hemen arkasından bir diğeri geliyor, resmen komedi gibiJ

Kamboçya’da benzin ucuz, 1$ civarında. Dolayısıyla ulaşım fiyatları Tayland’a göre  daha uygun. Yollar güzel olduğu halde otobüsler eski olduğundan yolculuklar çok keyifli ve rahat değil. Biz Seam Reap, Phnom Penn, Kep, Kampot, Sihanoukville ve Koh Kong rotasını izledik buna Battanbang da ilave edilebilir. Macera sevenler ve vakti olanlar için Siem Reap-Battanbang arasında nehir tekneleri var; eğlenceli diye duyduk.

Biz Sihanoukville’de 2 gece 3 gün kalabildik; aslında birkaç gün daha kalınabilecek bir yerdi. Türkiye’den gelecek ve son 15 günü beraber geçireceğimiz arkadaşlarımız Kemal ve Seçil’i karşılamak üzere Bangkok’a gitmemiz gerektiğinden, Sihanoukville’e ancak bu kadar zaman ayırabildik.

Gündüzleri motor kiralayıp tüm plajları dolaşıp hepsinde yüzdük, güneşlendik ve uzun zamandan sonra tekrar Avrupa menülerini gördüğümüz bu küçük şehirde bir de Samudera Market’i bulduk ki içinde bir sürü ekmek çeşidi, peynir, yoğurt, zeytin bile vardı. Canımızın çektiği şekilde bir çoban salata yapıp yanında peynir zeytin ve haşlanmış yumurtayla öyle güzel bir kahvaltı yaptık ki hepsine bedeldi açıkçasıJ

Merkezde oda fiyatları min 8-15$ civarında; daha sakin ancak şehre ve harekete uzak olan Otres Beach tarafında ise 12-15$’dan başlayan bungalowlar var. 
Şehir Kamboçya’nın en önemli plajlarına ev sahipliği yapıyor. Serendipity Plajı hariç Otres, Independence, Victory ve Sohka Plajları bembeyaz kumu ve tertemiz ılık deniziyle yüzmek için son derece keyifli.

En eski ve hareketli plajı Serendipity, gündüzleri tamamen şezlong ve şemsiyelerle akşam üstünden itibaren de rahat koltuklarla kaplı. Neredeyse denize kadar tüm kumsalı kapatan barlar ve restoranlar gece boyu  Serendipity Plajı’nda hizmet veriyorlar. Burası denize girilebilecek son adres; zira pislik içinde. Gün batımı ve gece eğlencesi  dışında pek cazip değil. Deniz deyince en güzel plaj bize göre Independence ve Sokha Plajları. Hem çok temiz, hem sakin hem de nezih; Serendipity’deki keşmekeşten çok uzak, huzurlu ve dinlendirici.

Hediyelik eşya konusunda Sihanoukville’de pek çeşit yok; kuzeyden gelenler “nasılsa güneyde de bulurum” diyerek Siem Reap veya Phnom Penn’de beğendiklerini kaçırmamalı, kuzeye gidecekler ise biraz sabırlı olup Phnom Penn’deki Russian Market veya Central Market’i görmeliler yada Seam Reap’teki  Night Market’i beklemeliler diyebiliriz.

Evet Sihanoukville’le sona eren Kamboçya gezi yazılarımız bu kadar. 30 Nisan’dan itibaren tekrar Tayland’da olacağız. Tayland gezimizin ikinci bölümünde başkent Bangkok, Pattaya ve güneyde Phuket’i gezmeyi düşünüyoruz. Yeni yazılarda görüşmek dileğiyle şimdilik hoşçakalın:)


















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder