25 Nisan 2013 Perşembe

Güney Amerika Seyahati Hazırlıkları




13.11.2012 Burhaniye.. Benim uzun yıllardır hayalini kurduğum, Bora’nın ise sanıyorum benimle tanıştığından buyana aklına düşen Güney Amerika seyahatimizin başlamasına tam 15 gün kaldı. Her şey yolunda gider bir terslik olmazsa 28 Kasım 2012 Çarşamba günü saat 09.20’de uçağımız  bizi İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan alıp Brezilya’nın Sao Paulo şehrine götürecek..
Hazırlıklar konusunda uzun süreden beri çalışıyoruz; 5 ay boyunca yalnız kalacak evimiz,  bahçemiz, köpeğimiz Badem ve kedimiz Fındık’ın bakımı için planlamalar yapıyoruz. Bora’nın annesi, babası ve ağabeyi yakında olmaları dolayısıyla dönüşümlü olarak gelip hayvanlarımıza yemlerini, sularını verebileceklerini söylediler.. Son derece özveri isteyen ve büyük  sorumluluk gerektiren bir iş olduğu düşünüldüğünde ne kadar şanslı olduğumuzun farkındayız. Kendilerine şimdiden sonsuz teşekkür ediyoruz.
Evimizde alarm sistemi kurulu olmasına rağmen tamamen ıssız bir bölgede yer alması ve zaman zaman hava şartları nedeniyle uzun süreli elektrik kesilmeleri yaşanması dolayısıyla ne yazık ki evimizin, karavanımızın ve arabamızın da ilgiye ihtiyacı var. Bu konuda da Dalyan Sitesi’nin yöneticisi Özcan Bey bize destek verecek. Sağolsun evimiz ve bahçemizle ilgili her türlü sıkıntıda bugüne kadar kendisi hep yardımcımız oldu; yine aynı şekilde yardımlarını bizden esirgemiyor, son derece müteşekkiriz..
Sağlık konusunda ise ben dişlerim Bora da beli ve sol bacağındaki ağrı (siyatik olduğu söylendi) için endişeleniyorduk. Gerçi çok net bir sorun yoktu ama Güney Amerika’da kalacağımız süre 5 ay olduğundan, bunlarla ilgili de buradayken bir şeyler yapmak gerekiyordu. Oralarda başımıza bir terslik gelirse ne yapar, derdimizi nasıl anlatır, söylediklerini anlamadan etmeden verdikleri ilaçları nasıl kullanırdık?? Sonunda karar verip dilini bildiğimiz, derdimizi düzgünce anlatıp söylediğini anlayabileceğimiz ve sormak istediklerimizi rahatça sorabileceğimiz  Türk doktorlarına başvurduk. Yapılması gereken tedavileri yaptırıp, olunması gereken iğneleri olup!! :(  gerektiğinde alınacak ilaçların reçetelerini yazdırıp satın aldık.
Tabii bütün bunları planlarken ve yavaş yavaş hazırlıkları yaparken, bir yandan da gezimizle ilgili detayları tamamladık.  Gidilecek ülkeler, takip edilecek rota, mutlaka gidilecek yerler, orada görülecekler.. Neler yemeliyiz, nerede kalacağız, hangi dağlara, volkanlara çıkacağız, hangi trekking turlarına katılacağız, hangi göllere gideceğiz, nerelerde tekne turlarına katılacağız, yerel rehberler kimler, adresleri.. Hangi mevsim nerede  olmalıyız, endemik bitkiler neler,  yanımıza neler alacağız, neler mutlaka gerekli, neler olmasa da olur ve gibi gibi..

Götürülecekler listemizde neler var?
Gore-tex mont&pantolon (orta kalınlıkta)-dağ botu- batonlar-çorap (birkaç)- termal içlik(alt-üst)-yağmurluk-tozluk-bere-eldiven-rüzgarlık-polar(iki)-ince uyku tulumu-sandalet-flipflop-tişört(birkaç)-güneş gözlüğü-şort(birkaç)-zip off trekking pantolonu(iki)-ilaç-diz bantları-ilk yardım çantası-güneş kremi-tarak-diş fırçası&macun-cımbız-tırnak makası-epilady-saç kesme makinesi-çamaşır-mayo-havlu-şampuan&lif-güneş şapkası-buff-eşarp- kilitli sırt çantası torbası**- Pil şarj aleti-yedek pil-yedek hafıza kartı-netbook-fotoğraf makinesi-harici bellek-Peru vizesi için fotoğraf ve nüfus cüzdanı fotokopisi


**Kilitli sırt çantası torbası: Sırt çantalarımıza hem uçakta atılıp tutulurken zarar görmemesi hem de orada hostellerde veya otobüs terminallerinde emanete bıraktığımızda açılıp kurcalanmaması için kilitli birer torba yaptık. Kumaşı aldık Bora dikti, zımbalarını çaktırdık, kilit ve çelik bağlantılarını da yine Bora yaptı; yani her şeyiyle ev yapımı kendi imalatımız oldu..

Bu arada İzmir’e gittiğimizde eksiklerimizi tamamlayıp son aşılarımızı olurken harici belleğimize bizi özellikle geceleri oyalayacak (5 ay kadar) yeni filmleri yükletmeyi de ihmal etmedik:) Bu konudaki desteklerinden dolayı sevgili Kemal’e sonsuz teşekkürler!!
Seyahat sigortası kapsamında hırsızlık ve kaybolma halinde tazminat söz konusu olduğunda çantalarımızın içeriği yaklaşık 2500 TL x2 = 5000 TL’dir.

Çantalarımız kaç kg oldu?
Ortalama18-20 kg civarında geldi.. Thy’nin ekonomi için sınırı 20 kg

Çantamızın ayrı bir köşesine önlem olarak nüfus cüzdanı, pasaport, aşı kartları, kredi kartları ve biletlerimizle seyahat sigorta belgemizin bir fotokopisini koyduk. Ne olur ne olmaz ola ki kaybederiz veya çaldırırız, en azından yeniden çıkarma aşamasında faydası olur diye düşündük..

Hangi aşıları yaptırdık?
Güney Amerika için tek zorunlu aşı Sarı Humma. Biz isteğe bağlı olarak Tifo, Hepatit B,  Tetanoz ve Polio yaptırdık. Hepatit B için birkaç Aile Sağlığı Merkezi dolaşmak zorunda kaldık zira ellerindeki aşı sayısı bölgelerindeki çocuk  sayısıyla sınırlı olduğundan büyüklere yapmak istemiyorlarmış. “Eczaneden alıp getirin yapalım” diyorlar.  Gittiğimiz üçüncü merkez “elimizde yeterli sayıda aşı var yapalım” dedi..

Tetanoz  aşısı Aile Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz yapılıyor.
Tifo ve Sarı Humma ise Hudut ve Sınırlar Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılıyor. İzmir’de Pasaport iskelesinin denize doğru son noktasında yeralan ve yapım tarihinin 1876 olduğunu öğrendiğimiz eski binada yeralıyor HSSM.. Son derece anlayışlı, konuşkan, İzmir’in karakterine uygun medeni ve aklı başında insanlarla tanıştık orada; bilgi verdik ve ciddi bilgiler edindik. Elleri de son derece hafif!! .. hiç canımızı yakmadan aşılarımızı yapıp aşı kartlarımızı hazırlayıp iyi yolculuklar dileyerek uğurladılar bizi.

Sıtma için de yine HSSM’den hap alabiliyorsunuz. Tabii bizim G.Amerika’da geçireceğimiz süre 5 ay olduğu için bu haplar yeterli olmayacağından bize vermediler; eczaneden  kendimiz alacağız.. Bu arada bu kadar uzun süre kalacağımız için bir anlamda “oralı” olmuş olacağımızdan mümkün olduğunca iyi korunmaya çalışıp ısırılmamaya gayret  edeceğiz..  HSSM’de konuşurken gece ve gündüz farklı sivri sinekler tarafından ısırılacağımızı öğrendik .. Biri sıtma diğeri sarı humma mikrobu taşıyormuş bunların;  uzun kollu ve paçalı giymek önemli.. Bu arada iyi kalite böcek&sinek kovucu satın almak önemli; ucuz veya niteliksiz ürün kullanmanın yaratacağı sıkıntılar ilaca ödenecek parayı eminim kat be kat geçecektir..  Sıtma hapları karaciğeri yoran ve yan etki anlamında ciddi sorunlar yaratma ihtimali olan haplarmış; 5 ay gibi bir süre devamlı kullanım bu nedenle ayrıca sıkıntılı!!! Onun için “oralı” olup insanlar ne yapıyorlarsa ona dikkat etmeye ve  sinekler için özel bileklik, ilaçlı cibinlik, etken maddesi yüksek ilaç vb şeyleri gittiğimizde yerinde araştırıp almaya karar verdik..


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder