16 Kasım 2019 Cumartesi

Ukrayna gezi notları; Kharkiv ilk gün


Kharkiv 7 Kasım 2019

Parklar şehri Kharkiv (Harkiv).. "Şehri parkın içine kurmuşlar" dedikleri kadar var. Biz merkezde Sana Hostel'de kalıyoruz. Gayet makul fiyatlı, mutfaklı, temiz ve her yere yürüme mesafesinde.

Kiev-Kharkiv arasında tren kullandık. Dört kişilik kompartmanlarda yastık,yatmak için şilte, temiz çarşaf, kılıf, nevresim, ilave battaniye herşey var. İstasyonlarda wc'ler kilitli oluyor, o nedenle acil durum varsa trene binmeden halletmek lazım.. Tren hareket edip istasyondan uzaklastiktan bir süre sonra ancak kullanima açılıyor tuvaletler. Aynı şey istasyona yaklaşırken de geçerli aklınızda bulunsun.

Kiev-Kharkiv yolculuk yaklaşık 9 saat sürdü biz ust kattaydik. Kompartman arkadaşımız Katerina sagolsun yol gösterdi; yastığı yorganı nasıl yapicaz, çayımızı nasil alicaz tuvaletleri nasıl kullanicaz hepsini  anlattı. Eski  ve yeni trenler var bu arada. Tek numaralı trenler merkezler arası çalışıyor ve daha yeniler. Bizim trenimizin numarası 138'di mesela ve oldukça eski kasvetli bir trendi. Bir yerden gelip Kiev'den ve Kharkiv'den geçip başka bir yere gidiyormuş yani direkt Kiev-Kharkiv treni değilmiş o nedenle de fiyatı diğerine göre çok daha ucuzmuş. Biletlerin hepsini online aldım ve Kharkiv Odessa için diğerlerinden daha fazla bir para ödedim, mesafe farkından diye düşünmüştüm ama simdi
bu bilgileri edinince anlıyorum; galiba Kharkiv-Odessa treni yeni modellerden olacak. Bakalım görucez..

Bu arada rahatsız dediğime bakmayın aslında gayet keyifli, sürekli bir beşik havası var, sallana sallana gidiyorsunuz. En azından otobüsteki gibi ayaklar sarkik değil ve sabah vardığında az da olsa dinlenmiş oluyor insan.

Ünlü ressam-şair Shevchenko ve romanlarıyla büyüdüğümüz Maksim Gorky Parkları Kharkiv'in en büyükleri..  Gorky Park'ın içinde bir küçük göl ve çocuklar için kovboy kasabası, lunapark, çeşitli spor alanları ve bir de şehri tepeden görmek isteyenler için teleferik var.

Sonbahar renkleri son derece güzeldi ama şansımıza hava kapalı hatta hafiften yağmurlu olduğundan teleferikte uzak görüş pek mümkün olmadı; biz de rengarenk kabinleri çekerek eğlendik.

Harkiv'de 13 tane üniversite var; bu nedenle siyahi, uzak doğulu, arap, her yerden pek cok genç insan görmek mümkün sokaklarda. Türk gençlere de rastladık.
Nüfus Kiev'e göre haliyle çok genç; bu da gayet keyifli. Hemen hepsi İngilizce biliyor, biz de her konuda rahat bilgi alabiliyoruz.

Marketlerde öğrenciler için kullan-at boy ürünler, hazır yemekler, pratik malzemeler var. Bol bol güzel kafeteryalar ve yeme-icme konusunda uygun fiyatlı seçenekler mevcut. Kulinichi Kharkiv'in en yaygın markası. Kahvaltı, yemek, çorba, sandviç, pasta ne ararsanız var.

SSCB döneminde burası Ukrayna'nın baskenti olduğundan çokça da gri renkli dev devlet binası var,  en büyükleri de malum Derzhprom.  İkinci dünya savaşında bile pek zarar görmemiş bu bina şehrin göbeğinde  Sovyet döneminin simgesi.

Bugünkü fotoğraflarda, içinde araba gürültüsünden uzaklaşmanın ve huzurda kaybolmanın mümkün olduğu bu parklardan bolca kare var.

Kharkiv tren garı
Kompartman arkadasimiz Katherina

Tren istasyonundaki panoda ilk sütun (track no yazıyor) treninizin geleceği peronu gösteriyor

Kharkiv sokakları yemyeşil; geç sonbahar bu kadartabii  ama baharda muhteşem olmalı

Eski Sovyet binalarından halen Kharkiv Belediyesi
Derzhprom'un da yeraldığı Svobody Meydanı


Tarasa Shevchenko anıtı ve parkı


Shevchenko Parki'ndaki asırlık ağaçlar; bu ağaç 1875'ten



Shevchenko Parkı'nda sanatçı heykelleri

Benim favorim bu ressam

Mirror Stream onarımda etrafı kapatılmış ama arkasındaki bu kilise gayet görkemli


Evlendirme dairesi değil sanki sanat galerisi yada müze !

Gorki Parkı'ndan kareler




Gorki Park Cable Car



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder