15 Kasım 2019 Cuma

Ukrayna gezi notları; Kiev 4.gün



Kiev, 5 Kasım 2019

Bugün kendimi Ukrayna'ya ve Ukraynalılara biraz daha yakın hissediyorum; dördüncü günü bitirdik.
Sabah erken başladık ve üç önemli müze gezdik bugün. İlki 1932-1933 döneminde Ukrayna halkına Stalin tarafından uygulanan soykırımı anlatan "Holodomor" müzesiydi. 50 yıl boyunca saklanan, reddedilen ancak 2006'da uluslararası anlamda kabul edilen bu soykırım müzesini Kiev'e gelen herkese tavsiye ederim.

İkincisi Ukrayna'nın Nazi işgali dönemini (1941-1944) anlatan II. Dünya Savaşı müzesi. Son derece iyi düzenlenmiş, binlerce materyal, doküman ve fotoğrafla, yasanan acıları canlı canlı yaşatan bir müze burası da.

Sonuncusu Çernobil Müzesi'ydi. Burada da yaydığı radyasyon Türkiye dahil pek çok Avrupa ülkesine ulaşan, binlerce insanın ölmesine, sakat kalmasına, sakat doğmasina neden olan büyük nükleer patlama ve yarattığı facia anlatılıyor. Yine binlerce doküman, mektup, özel notlar, fotoğraf ve materyallerle düzenlenmiş çok etkileyici bir müze Çernobil Müzesi.

Bir yanda Çernobil çocukları, aileler, acılar, diğer yanda ülkemiz de dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanına yapılan, yapilmaya çalışılan nükleer santraller..

Ukrayna, ülkemizde genel anlamda güzel kızları ve hareketli gece hayatı ile bilinen bir ülke. Evet güzel bir ırk olduğu doğru ama bence kendi kendine yeten, cesur, bağımsızlığına düşkün, aynı zamanda temiz, modern ve yardımseverler de..

Ukrayna-Sovyetler Birliği savaşını simgeleyen Anavatan Heykeli (Motherland Monument/Rodina Mat) bugünkü fotoğraflarımızın ana kaynağıydı. 102 mt yüksekliği ve tonlarca ağırlığıyla şehrin tepe noktasında yükselen bu dev heykel, vatanı için savaşan ve bağımsızlığı için gerekirse her zaman savaşmaya hazır olan Ukrayna halkını temsil ediyor. Balkonu 36 mt yükseklikte, biz oraya kadar çıktık ama sonrasında kedi merdiveni tarzında bir merdivenle 91 mt'ye kadar çıkmak da mümkün. Tepeden Dinyeper Nehri, Mağaralar Manastırı (Lavra Pecherska) ve tüm Kiev muhteşem görünüyor.







Holodomor Anıtı ve müzesi



Lavra Pecherska &Magaralar Manastırı


Rodina Mat'in balkonundan Kiev








Akşamüstü bir likör molası; Drunk Cherry

Lviv Handmade Chocolate Shop 





Lviv Cikolatacısında gerçek hot chocolate

Chicken Kievsky'nin ana vatanı burası

Peynire bulanip kızartılmış büyük bir köfte Ukrayna mutfağından Deruny

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder