6 Mart 2020 Cuma

Ukrayna gezi notları; Odessa ilk gün


9 Kasım 2019, Odessa

Dün gece saat 11.00'de bindiğimiz Kharkiv-Odessa treni saat 10.00 gibi Odessa Garı'na ulaştı. Bu seferki trenimiz kesinlikle daha yeni bir modeldi. Bir kere basuclarimizda priz, üst kat yataklarda korkuluk ve camlarda rengi solmuş şekilsiz perdeler yerine stor güneşlik vardı. Tuvaletler de biraz daha düzgündü,  muslukta su, sabunlukta da sıvı sabun vardı.

Kompartman komşularımızla tanışma fırsatımız olmadı; pek konuşkan değillerdi açıkçası ama Ayşegül'ün klostrofobisi dolayısıyla gece boyu ışıkları söndürmeden bira içip sohbet etmemize anlayış gösterecek kadar kibarlardi.

Sabah Odessa Garı'na vardığımizda saat 09.50'ydi ve bizi harika bir güneş karşıladı. Soğuk ve yağışlı Kharkiv'den sonra Odessa'nin bize çok iyi geleceğini işte bu karsilamadan anladık. Bu arada Ayşegül'ün valizi Kiev'de uçaktan indigimizden beri yürümüyor malum; birimiz bir ucundan diğeri diğer ucundan tutup devamlı taşıyoruz. Taxi bizi garlarin girişine yada evlerin yakınına kadar getiriyor ama sonrası bir dünya yol. Gardaysak önce peronu sonra vagonu bulup kompartmana girinceye kadar durum böyle; evlerde de artık kaçıncı kata çıkıyorsak.. Neyse bol bol gülüyoruz, bu da ayrı macera sonuçta :))

Valiz de baktık Kiev'de; uygun alırız
diye ama turistik yerlerde 400-600 TL'den uygun valiz yok (Pegasus Havayolları lütfedip Türkiye dönüşünde yeni valiz vereceklerini yazılı olarak bildirdi bu arada).

Evet gelelim Odessa'ya..

Odessa Karadeniz'in en büyük ticari limanlarından biri. Aynı zamanda son derece güzel, yeşil, hareketli, gerek insanları gerek havası gerekse mimarisi ve şehir yerleşimi ile çok çekici bir şehir. Ukrayna'nın diğer şehirleri gibi yemyeşil ama daha sıcak, daha sevecen, denizin getirdiği yumuşaklık, rahatlık ve huzur hepsi burada mevcut. İzmir'in eski hali gibi hissettirdi bana. Sonbahar buraya çok yakışmış, adeta sanat yapmış Odessa'da.

Ukrayna'ya gelip de Odessa'yi görmeden geçmedigim için çok memnunum; aferin bana😊 İki gün de olsa buraya ayirmakla ne iyi
etmişim..

Burası tam bir meydanlar şehri; Prag gibi, Brüksel gibi, Venedik gibi. Çok Avrupai, çok şık.

Geniş büyük meydanlar ve etrafında hepsi birbirinden özel, birbirinden ihtişamlı binalar.. Kimileri otel, kimileri iş merkezi, kimileri de hala konut olarak kullanılıyor.

Şehrin en önemli noktası 2. Katerina anıtının yeraldığı Ekaterininskaya
Meydanı. Buradan limana,  Potemkin Merdivenleri'ne, Belediye Binasına, A.Puşkin Aniti'na, Arkeoloji
Müzesine, Devlet Opera&Balesine, Istanbul Parkı'na, finikulere
ve kısacası tüm turistik yerlere kolayca ulaşmak mümkün.

Potemkin Merdivenleri tarih icinde pek çok isimle anılmış. Ancak 1917 Ekim Devrimi'ni hazırlayan Potemkin İsyanı (1905) ve 1925 yılında yapılan  Potemkin Zırhlısı filminin yaşanan
katliamı anlatan muhteşem
sahneleri bu merdivenlerde çekildikten sonra Odessa Merdivenleri'nin adı değiştirilmis ve
"Potemkin Merdivenleri" olarak kalmış.

Fotoğraf için yukarıdan aşağıya doğru genişleyerek inen bu merdivenlere karşıya geçip limandan bakmanızı öneririm.

Şehrin en önemli diğer noktası da Deribasovskaya Caddesi. Burası da
Istanbul'un Beyoğlu Caddesi yada İzmir'in Kıbrıs Şehitleri Caddesi gibi trafiğe kapalı, arnavut kaldırımı döşeli, sağlı sollu alışveriş mağazaları, kafeler, restoranlar, oteller ve gece kulüplerinin bulunduğu yer.

Deribasovskaya Caddesi'nin hemen dibinde bir yerde kaliyoruz. Aşağıya indigimiz andan itibaren kalabalığa karışıyoruz; gece gündüz burada hayat hiç bitmiyor. Caddeler gayet şık, mekanlar çok şık,  gece hayatı son derece aktif. Sokaklar genç yaşlı, kadın erkek yaşam enerjisiyle dolu insanlarla, sporcularla, müzisyenlerle, sanatçılarla cıvıl cıvıl. Deniz insanının rahatlığı ve güler yüzü var Odesa'daki insanların yüzünde.

Bugün hava da şansımıza muhteşemdi. Trenden iner inmez kalacağımız yere gelip eşyalarımızı bırakıp duşumuzu aldıktan sonra kendimizi sokaklara attık. Kharkiv'in soğuğundan sonra Odessa bize çoook iyi geldi!! 😊 Tıpkı düşündüğümüz gibi.

Potemkin Merdivenleri, liman,  İstanbul'un kardeş şehir olması dolayisiyla 2017'de yapılan İstanbul Parkı, Arkeoloji Müzesi, Opera Binası, City Hall (Belediye Binası), Ekatherininskaya Meydanı, Puşkin Anıtı, City Garden, Otel Bolshaya, Moskovskaya Pasajı, Odessa Katedrali bugünün fotoğraf kareleri.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder