3 Haziran 2013 Pazartesi

İnkaların Başkenti Cusco& Machu Pichu Yol Hazırlıkları



8 Şubat 2013 Cuma.. Ülkeler arası saat farkını yine atladığımız ve saatimizi yine geri almadığımız için(!) sabah 06.00’dan beri ayaktayız:) La Paz-Cusco arasında 1 saat gibi bir fark var.. Gerçi işimize yaradı; hem duş almak hem de iyi bir kahvaltı yapmak için bol bol zamanımız oldu.

Sabah kalkar kalkmaz ilk iş küçük çantamıza yağmurlukları ve bir günlük kıyafet koyduk; büyük sırt çantalarımızı ise hosteldeki dolaplara kilitledik. Machu Pichu dönüşü 1 gece daha Cusco'da kalacağımızdan, ertesi gün için aynı odaya rezervasyon yaptırıp uzun uzun kahvemizi içip keyfini çıkara çıkara kahvaltı yapmak üzere aşağıya kahvaltı salonuna indik..

Peru’ya girdiğimizden buyana hem renkler hem de insan manzaraları değişmiş durumda.. Her yer yemyeşil, araziler ekili, etraf daha temiz ve yaşam standardı biraz daha yüksek.. Cusco görebildiğimiz kadarıyla çok düzenli ve güzel bir şehir.. Koloniyal yapılar, kiliseler, şehir meydanındaki dükkanlar hepsi de insanda fotoğraf çekme isteği uyandırıyor.. Dün gece yağan şiddetli yağmurun ardından sokaklar tertemiz ve sakin.. En önemli caddesi Avenue El Sol, sabahın erken saatlerinde dükkanlarını açan ve sabah temizliği yapan insanlarla dolu..

Machu Pichu trenine sabah saat 07.00 civarında Cusco’dan binmek yerine biletimizi saat 13.00 gibi Ollantaytambo’dan kalkacak trene aldık; böylece hem biraz daha dinlenmiş hem de bir yer daha görmüş olmayı planlıyoruz. Bu arada Ollantaytambo’dan kalkan trenin fiyatı hedefe yaklaşmış olunması dolayısıyla nispeten daha ucuz.. Ollantaytambo-Machu Pichu gidiş Machu Pichu-Cusco dönüş biletine 228$ (400 TL) ödedik.

Ollantaytambo’ya giden dolmuşların kalktığı yer Plaza De Armas’a yaklaşık 10 dk uzaklıkta.. Geniş ve sağlı sollu temiz, bakımlı dükkanlarla görkemli koloniyal yapıların yeraldığı Avenue El Sol yürüyüş için son derece keyifli.. Ayrıca banka ve kambiyo ihtiyacı için de doğru adres burası.. Bu arada 1$=2,56 Sol  ve 1 Sol=1,40 TL gibi.. Cusco-Ollantaytambo arası yaklaşık 1,5 saat; her yarım saatte bir araç kalkıyor;  taxiler, minibüsler ve otobüsler var.. Fiyatlar ise 10-15 sol civarında.. Biz 8 kişilik bir minibüse bindik; kişi başı 10 sol ödedik..

Saat 11.30 gibi vardığımız Ollantaytambo son derece şirin, temiz ve sakin bir yer; aynı zamanda da İnkaların en önemli ve en iyi korunmuş kalelerinden biri.. Her yer yemyeşil, hemen kenarından gürül gürül bir nehir geçiyor.. Yemek ve konaklama açısından çok hoş mekanlar var.. Kalabalıktan kaçan, sakin yerleri ve doğada yürüyüş yapmayı seven ve bu şekilde dinlenen insanlar için burası birkaç gün kalınabilecek bir yer.. Ollantaytambo aynı zamanda 4 gün süren ve 81 km’lik İnka Trail’in de başlangıç noktası.

Trenimiz saat 12.58’de Machu Pichu’ya hareket etti ve saat 15.30’da aslında adı Aquas Calientes (sıcak  sular) olan ancak Machu Pichu turizmi nedeniyle artık aynı adla anılan bu küçük köye vardık.. Köy tahmin edilebileceği gibi son derece turistik; her yer dünyanın dört bir yanından Machu Pichu’yu görmeye gelen turistlere hizmet vermek için açılmış işletmelerle dolu.. Trenden iner inmez istasyonuna yakın bir hostele yerleşip çantamızı bıraktıktan sonra dışarı çıkıp öncelikle yarın için Machu Pichu biletlerimizi satın aldık. Güncel fiyatlar şöyle : 128 sol Machu Pichu, 142 Sol Machu Pichu Dağı, 158 Sol Wayna Pichu Dağı..


Her ne kadar akşam üzeri başlayan ve şakır şakır yağıp geçen her saat de şiddetini artıran yağmur yarın için moralimizi bozmaya çalıştıysa da biz kararlıyız.. Bunca zorlukla aldığımız Peru vizesi sonrası Machu Pichu’ya çıkmadan buradan gitmeyeceğiz:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder