20 Şubat 2014 Perşembe

Batad 'taki 2. günümüz (18 Şubat 2014)


Sabah uzun ve deliksiz bir uykunun ardından ancak 10.00 gibi uyanabildik. Yatak rahat ve temiz, cibinlik gayet faydalıydı ve uykumuzu kaçıracak hiçbir şey yaşamadık. Sabahın erken saatlerinden itibaren burası günübirlik tur için gelen turist gruplarıyla dolup taşıyor, bu trafik akşamüstüne kadar sürüyor. Çoğunluk akşamüstü Banaue’ye geri döndüğü için az sayıda turistle Batad yine eski sakinliğine kavuşuyor.

Buraya gelirken okuduklarımızdan bölgenin İfugaolara ait olduğunu biliyorduk; şu boyunlarına ve kollarına halkalar takan kadınların fotoğraflarını pek çok yerde görmüştük. Çok yaşlılar dışında artık bu geleneğin sürdürülmediğini söylüyorlar; en azından Batad’ta böyle bir kadın görmedik belki başka köylerde tek tük de olsa vardır.

Bugün kahvaltıdan sonra dün kararlaştırdığımız gibi aşağıdaki asma köprüye ve şelale suyunun büyükçe bir gölet yaptığı yere gittik. Boyu geçen derinlikteki su gayet keyifliydi; özellikle uzun yürüyüşün ve sıcağın arkasından tüm yorgunluğumuzu aldı. Eğer bu havuz olmasaydı onca yolu tekrar yukarı çıkmaya ne gücümüz ne de cesaretimiz olabilirdi.

Filipinler, önce İspanyol sonra Amerika yönetiminde olduğundan bu ülkede hem İspanyolca hem de İngilizce konuşuluyor. Bir de kendi dilleri var tabii bu da yaşanan bölgeye göre değişiyor. Bu bölgede yani Banaue, Bagio, Vigan’ın yeraldğı kuzeyde “tuweli” ,Manila ve civarıyla adaların bazılarında ”tagalog”, diğerlerinde de “ Ilocano“ lehçesi kullanılıyor. Bizim için güzel olan herkesin İngilizce konuşuyor olması; merak ettiğimiz her şeyi öğrenebildik.

Köy araç yolundan km’lerce aşağıda olduğundan her nereye gidilecek veya köye ne götürüp getirilecekse bu mesafenin çıkılıp inilmesi gerekiyor. Bazı karşılaştığımız insanlar hayatları boyunca Manila’ya gitmemişler; Banaue’ye ise sadece 1-2 kez gitmişler.

Yarın buradan ayrılıyoruz. Banaue’ye gidecek jeepney’leri yakalamak için en geç saat 09.30 gibi tepede olmamız, bunun için de sırt çantalarımızı göz önünde bulundurarak saat 07.00 gibi yola koyulmamız gerekiyor. Banaue’de görüşmek üzere hoşçakalın.

Not: Batad’a gidecek gezginlerin, büyük çantalarını Banaue’de bir yere bırakıp –ki bildiğim kadarıyla bunun için bir yer var-  küçük bir çantayla gitmeleri akıllıca olur. Bugün dönüşte saydım; patikanın bittiği yerden yukarıya son derece dik  tam 412 basamak varJ







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder