27 Şubat 2014 Perşembe

Palawan Adası El Nido


26 Şubat El Nido

Bugün El Nido’daki üçüncü günümüz. Coron’dan kalma güneş yanıklarımız ancak iyileşiyor, Pazartesi’den buyana ancak dün sırtlarımıza dokunabilir hale geldik. O nedenle tekne turu ve şnorkelle dalmak için bugünü bekledik.

Bu arada dün biraz kasaba civarındaki plajları gezip alışveriş ve para bozdurma yerlerini öğrendik. Hava sıcaktı o nedenle terminal yakınındaki pazar yerine kadar 15-20 dakikalık yürüyüş pek keyifli olmadı ama iyi ki de gitmişiz; zeytin yağına kadar ne aradıysak bulduk hem de fiyatlar şehir içine göre çok daha uygundu. Kaynamış yumurtanın yanına  peynir, soğan, sarımsak, domates, biber ve salatalıkla kocaman bir çoban salata yaptık ki karşılığı ödenmez :)

El Nido’da tekne turu olayı şöyle; 4 ayrı tur yapılıyor A,B,C,D. Hangi tur firmasına giderseniz hepsinin destinasyonları ve fiyatları aynı. Tur A ve Tur D 1200 Peso, Tur B 1300 Peso ve Tur C 1400 Peso. Bu fiyata şnorkel, havlu, içme suyu, yemek ve rehberlik dahil. Yani tura giderken mayonuzu ve terliklerinizi giyip yanınıza da güneş kreminizi ve fotoğraf makinenizi almanız yeterli.

Biz bugün Tur A’yi yaptık; pazarlık gayretimize rağmen kişi başı 100 Peso dışında bir indirim alamadık. 2 yıl öncesine kadar 700-800 Peso’larda seyreden tur fiyatları ile aynı seviyelerde olan konaklama fiyatları belediyenin yaptığı son düzenleme ile artmış. Bir yıl önce gelip bir hafta 10 gün kalan ve tüm turlara katılan turistler ertesi yıl gelip de bu fiyatları görünce çok şaşırmışlar ve epey de tepki göstermişler ama değişen bir şey olmamış. El Nido Coron’la karşılaştırıldığında hem konaklama hem de tur fiyatları anlamında gerçekten pahalı. Artık konaklayanlar daha az kalıyorlar ve turları da seçerek alıyorlarmış. En çok talep edilen turlar A ve C’miş.

Günlük tur tekneleri saat 09.00’da hareket ediyor. Tekneye binmeden önce bir defaya mahsus çevre koruma bedeli adı altında kişi başı 200 Peso (10 TL) alınıp bilet kesiliyor; alınan biletin numarası tur listesi kayıtlarına geçiriliyor kısacası bunu ödemeden turlara katılınamıyor. Bu biletler El Nido’da gidilen tüm turlarda veya yapılan bireysel aktivitelerde de geçerli; yani Coron gibi her yerde ayrı ayrı giriş bedeli ödenmiyor.

Bugünkü turda Küçük lagun, Büyük lagun, Saklı lagun, Shimizu Adası, 7.Comando Plajı ve Survivor dizisinin çekildiği Cennet Adası vardı hepsi birbirinden güzeldi ve deniz gayet temizdi ama mercanlar Coron’la karşılaştırma götürmezdi.  Coron’daki “Twin Peaks” hayatımız boyunca unutamayacağımız güzellikteydi; mercanlar binbir değişik renkte, elimizle tutabileceğimiz yakınlıkta ve pırıl pırıl deniziyle gerçekten muhteşemdi; zaten dünyanın 2. en güzel mercan resifi olarak geçmesinden de belli.

Bugün teknede toplam 15 kişiydik ve rehber dışında 4 kişilik yardımcı ekip vardı. Saat 12.00 gibi hazırlanan yemekte karidesten kalamara, balığın kızartmasından ızgarasına, tavuktan kırmızı ete, pilav ve közlenmiş patlıcan salatasından çeşitli tropikal meyvelere kadar her şey gayet zengin ve boldu. Servisten ve rehberlikten yana hiçbir sıkıntı yaşamadık ekip gayet deneyimli, güler yüzlü, kibar ve yardımseverdi.

Tur saat 16.00 gibi sona erdi ve El Nido’ya döner dönmez havlu ve şnorkelleri teslim edip kaldığımız evin yolunu tuttuk. Açıkçası yorucu bir gündü ama El Nido civarındaki bu minik minik adalar, kumsallar, aralarda sıkışıp kalmış masmavi lagunların görülmeye ve tüm bu yorgunluğa değdiğini söyleyebiliriz.


El Nido civarındaki gezimiz biraz daha devam edecek; diğer yazılarda görüşmek üzere bugünlük hoşçakalın. 











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder