2 Kasım 2017 Perşembe

Perast-Herceg Novi 10 Ekim 2017


10 Ekim 2017 Perast-Herceg Novi

Kotor’daki ikinci günümüzde Perast’tan başlayarak Herceg Novi’ye kadar körfezin sol tarafını dolaştık. Kotor-Perast için otogardan kalkan otobüsü kullandık, fiyatı 2,5€. Sezonda belki de daha sıktır ama bu dönemde bile her 20 dakikada bir kalkıyor. Kotor-Perast arası yaklaşık yarım saat sürdü, otobüs bizi yol üzerinde tam saat kulesinin karşısında indirdi. Her baktığımız köşede ayrı bir güzellik sunan muhteşem manzara zaten hemen burada başladı. 

Yavaş yavaş denize doğru inen merdivenleri adımlarken bir yandan da sürekli fotoğraf çekiyoruz tabii. Perast, Kotor’un minyatürü ve yine Unesco tarafından koruma altında. Küçücük bir köy ama hemen yakınındaki minik adaları ve adaların üzerindeki manastırların suya yansıyan görüntüleriyle son derece romantik. Küçük teknelerle 5€ karşılığında adalara geçmek ve oradaki manastırları gezip tekrar aynı teknelerle geri dönmek mümkün. Tekneler geri dönüş için 20-30 dk kadar bekliyorlar.

Tamamı 14.yy'a ait kiliseler, şapeller, denize paralel daracık sokaklardaki taş evler Perast'ın sadece fotojenik yüzü. Bol bol dolaşıp resim çektikten sonra bir kahve molası isterseniz, deniz kıyısındaki kafeterya ve restoranlar da çok keyifli. her türlü talebe uygun mekan bulmak mümkün. 

Köyün bir de kumsalı var. Büyük olmamakla beraber gayet yeterli. Deniz tertemiz ve hemen derinleştiği için yüzmek son derece keyifli. Sabah Kotor'dan erken otobüsle hareket edilirse, her anından zevk alınarak ve hiç sıkılmadan Perast'ta dolu dolu bir yarım gün geçirilebilir.

Ekim ortası olmasına ve Saraybosna'da neredeyse sıfır dereceleri görmemize rağmen,  burada şansımıza hava mükemmeldi. Deniz mavi yeşil, su pırıl pırıl, sıcaklık da yazdan kalma olunca, biraz o plajda biraz bu plajda derken Perast’ın her iki tarafında da denize girip nefis zaman geçirdik.  Saat 14.00 gibi  yavaştan toparlanıp Herceg Novi için yollara düştüğümüzde, bir yandan da  öğle güneşiyle değişen manzaradan birkaç kare daha çekmeye çalışıyorduk.

Perast’tan Herceg Novi’ye gitmek için Kotor’dan kalkan otobüsleri kullandık. Kısa sürede gelen otobüse Herceg Novi için 3'er € verdik ve yol yaklaşık 40-45 dk sürdü. Buradan Kotor’a dönmek için kalkacak son otobüs 18.00’deymiş(sezonda farklı olabilir); iner inmez geri dönüş biletlerimizi aldık.  

Otobüs saatine kadar Herceg Novi Stari Grad'ı ve meşhur Kanli Kula'sını gezdik. Kanli Kula yani Kanlı Kale, zamanında Osmanlı'nın büyük kan dökerek aldığı bir yermiş. Küçücük ve o kadar da özel olmayan bir yer gibi ama içeri girip manzaraya bakınca stratejik önemi anlaşılıyor. (Bu arada giriş 2€)

Stari Grad'a gitmek için saat kulesinin altından girince az ilerde solda kendini "dünyanın en küçük kitapçısı" olarak tanıtan bir dükkan var. İlgilenenler için "world's smallest bookstore (3,6 m2)" yazılı pekçok magnet, kartpostal vb objenin yanısıra ingilizce, Almanca, Fransızca, Slavca kitaplar var. Ben "legends of Balkan People" adlı bir kitap aldım ve dönüş yolunda okurken gayet mutlu oldum :)

Herceg Novi modern, temiz ve huzurlu bir yer. Kotor ve Perast kadar turistik değil bu nedenle de sakin. Vaktimiz uygun olduğundan aşağıya sahile inip önce küçük mendirek boyu sonra da tam tersi yönde deniz kıyısını takip ederek yürüdük. Yaz için güzel kumsalları var, deniz temiz masmavi ve güvenli görünüyor. Otogara döndüğümüzde otobüsün kalkmasına daha 15 dk vardı.

Kotor'da otogardan Muo’ya doğru yavaş yavaş yürürken güzel bir gün geçirmenin keyfi içindeyiz. Öncelikle araba kiralamayı düşündüğümüz bugünkü geziyi bu şekilde otobüsle yaptığımız için mutluyuz. Bu bölüm için gerçekten otobüs kiralamaya gerek olmadığını yaşayarak da gördük. Hem daha ekonomik çözdük hem de toplu taşıt kullanmamıza rağmen gün rahat rahat yeterli oldu. Yarın için planımız körfezin diğer yakası olan Tivat, Budva, Sveti Stefan, Bar ve Çetinja’yı görüp, yukarıda Lovcen Milli Parkı üzerinden geri dönerken Kotor’u tepeden izlemek. Bütün bu program için arabaya kesinlikle ihtiyacımız olacak.  























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder