1 Kasım 2017 Çarşamba

Mostar 7 Ekim 2017




7 Ekim 2017 Mostar

Sarayevo’dan Mostar’a sabah saat 07.00’de ve 16.15’de iki tren kalkıyor. Yolculuk 3 saat kadar sürüyor. Biz sabah treni için saatlerimizi kurmuştuk ama saat 05.30 gibi uyandığımızda hava hala o kadar karanlık, soğuk ve sisliydi ki yola çıkmak için hiçbir motivasyon hissetmedik ve “amaaaan otobüsle gideriz” deyip geri yattık.

Sabah treni yaz aylarında cazip olabilir; hem gün çok erken ağardığından, hem de serinlikte gitmek açısından. Ama Ekim ayında 07.00 trenine yetişmek için en az 1 saat önce kalkmak lazım ki -duş al, toparlan, son kontrolleri yap, taxi çağır, vs vs- o da hiç manalı değil. Çünkü birincisi o saatte hava, güneş, renkler henüz hiç seyirlik olmuyor, ikincisi de böylesi kapalı puslu bir havada zaten görülecek bir şey yok. Uyumaya orada devam etmektense sıcacık yatakta kalıp biraz daha dinlenip otobüse binmek her açıdan daha mantıklı geldi bize.

Sonradan saat 11.00 otobüsüyle giderken de gördük ki otobüs yoluyla tren yolu sürekli paralel gidip zaman zaman da kesişiyor. Yani Saraybosna – Mostar arasında “mutlaka kullanın” denilen trene binemediğinizde, doğadan yada manzaralardan tamamen kopacağınızı düşünüp üzülmeyin sakın. Çünkü otobüsle gittiğinizde de yol boyu birbirinden güzel manzaralar, göller, nehirler fotoğraflayarak ve yanınızda sürekli tren yolunu görerek trenle aynı sürede yani 3 saatte varıyorsunuz Mostar’a.
Bu arada Ekim 2017 için Sarayevo-Mostar tren fiyatları 12 km (24 TL), otobüs fiyatı ise 20 km (40 TL) idi. Bagaj için ayrı ücret alınıyor, her bagaj 2 km = 1€

Mostar gerçekten bir masal şehri. Tabii ki eski Mostar’dan (stari grad) söz ediyorum. Savaşta en büyük acılar burada yaşanmış, şehir tam anlamıyla yerle bir olup yeniden inşa edilmiş. Bu inşaatların büyük kısmı da Türkiye’den gelen yardımlarla ve Türk firmalar tarafından gerçekleştirilmiş.

Şehir halihazırda da yerleşim açısından Müslüman ve Hristiyan bölgesi olarak ikiye ayrılmış durumda. Otogarda indiğiniz yaka Müslümanların yaşadığı bölge, nehrin diğer tarafı ise Hristiyanların .  Hristiyanların yaşadığı bölümün sırtını dayadığı tepenin üzerinde devasa beyaz bir haç var. Uzaktan bakıldığında sanki şehrin simgesi gibi görünen bu haç, Mostar’da yaşayan Müslüman halk için ciddi bir sorun. Tabii ki savaş yaralarını yeni sarmış durumdalar, çektikleri acılar hala yüzlerinden okunuyor ve yeni bir tatsızlığa şu anda tahammülleri olmayabilir ama oradaki o anıt haç, her an yeni bir kıvılcım yaratma potansiyeli taşıyor.

Mostar Köprüsü gerçekten büyüleyici güzellikte. Günün her saatinde ayrı renkler, ayrı manzaralar sunuyor. Fotoğraflamaya doyamadım desem yeri var. Savaşta yıkılan köprü ve tarihi binalar yeniden inşa edilirken, Neretva Nehri’ne düşen tarihi taşlar tek tek çıkarılmış ve herşey aslına uygun şekilde tekrar yapılmış. Mostar Stari Grad (eski şehir) mutlaka görülmesi gereken bir şehir.

Köprünün hem Müslüman hem Hristiyan tarafında birbirinden güzel taş binalarla dolu sokaklar var. Genelde hediyelik eşya dükkanları ve restoranlar buralarda konumlanmış. Hemen hemen birbirinin aynı ürünleri satan dükkanların turistik yerlerdeki genel görüntüsü burada da mevcut tabii ama sokakların tek tek dolaşılması, aşağıya inen sokaklardan nehre inilmesi, köprünün hem üstünden hem altından eski şehir görüntüleri, aralardaki taş binalar, taş kiremitlerle örülü çatılar,….kısacası Mostar dolu dolu bir tam günü kesinlikle hak ediyor.

Cevapci denen şey buranın en temel tabağı; lavaş pide içinde köfte.. Bize hiç yabancı olmayan basit ve gayet lezzetli bir yemek. Yanında söğüş domates ve patates kızartmasıyla servis ediliyor. Porsiyon fiyatı 10 km (20 TL) Biz Mostar Köprüsü’nün hemen dibindeki
muhteşem manzaralı  bir terasta oturup gün batımında şarap ve cevapci keyfi yaptık. Belirtmekte fayda var : Mostar’da da Sarayevo’da da porsiyonlar oldukça büyük sipariş verirken bunu göz önünde bulundurmayı unutmayın. Ayrıca şaraplar harika J Genelde taze şarapları var, alkol oranı %11-12’lerde ama rayihaları nefis, içimleri kolay ve keyifli, fiyatları da gayet uygun. Örneğin 1 kadeh 5 km(10 TL) iken, yarım litre isterseniz 10 km (20 TL) ve yarım litreden hemen hemen 4 kadeh çıkıyor. Marketlerde 1-2 € civarında 70cc’lik mukemmel şaraplar satılıyor. Kotor’a giderken çantamıza 2 şişe koyduk orası daha pahalı diye. Hakikaten de ne iyi etmişiz!! Keşke daha fazla alaymışız deyip hayıflandık bile.

Biz Mostar’da yarım litre şarap ve 1 porsiyon Cevapci söyledik, doymayacak gibi olursak ikinci porsiyonu da sipariş veririz dedik ama inanın gerek kalmadı. Zaten sonrasında sokakta dolaşırken kestaneymiş, mısırmış, devam eden bir atıştırma durumu oluyor; yani Mostar’da aç kalmak söz konusu değil..  

Mostar Köprüsü’nün, aşkını ispatlamak için aşağıya atlayan gençler dolayısıyla da bir ünü olduğu herkes tarafından biliniyor.Yüksekliği 25 mt , gerçi bizim gittiğimizdeki su seviyesi atlamaya pek uygun değildi ama söylendiği kadarıyla bahar aylarında yükselen su miktarıyla birlikte bu gelenek devam ettiriliyormuş.

























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder