9 Temmuz 2013 Salı

Başkent Quito & Mitad Del Mundo



1 Mart 2013 Cuma.. Ekvador'un başkenti Quito'da toplam 3 milyon insan yaşıyor ama şehir o kadar geniş bir alana yayılmış ki sanırsınız nüfus 10 milyon..  Sabah Ambato'dan ayrıldığımızda saat 09.30'du; Quito hemen hemen 2 saat uzaklıkta ve her 10 dk'da bir otobüs var, fiyatı 2 $..


Terminal şehir merkezine hayli uzak, taksiyle neredeyse şehir turu attık dedirtecek kadar uzun bir mesafe geldikten sonra ancak merkeze ulaşabildik.. Burada birkaç gün geçirmeyi planladığımızdan önce Venezuela Caracas'a gidecek otobüs bileti konusunu halledelim oradaki gelişmeye göre de bir plan yaparız dedik. Bu arada Quito'dan Caracas'a sadece iki firma servis yapıyor biri Rutas De America, fiyatı 175$, diğeri de Ormeno ve fiyatı 130$.. Her iki firmanın da internet sitelerinde farklı rakamlar var; güncelleme yapılmamış, yanıltmasın.. İki firma da haftada iki sefer yapıyor; Rutas De America P.tesi -Perşembe saat 22.00'de; Ormeno da Cumartesi-Salı saat 12.00'de kalkıyor.

Aslında başta söylediğimiz gibi Quito'da birkaç gün kalmak istiyorduk ama Salı geç geldi C.tesi de (yani yarın da) çok erken olunca ve bu arada firmanın yetkilisi Senyor Daniel bizi Otovalo'dan almayı teklif edince fikrimizi değiştirip hemen karar verdik ve yarın için Venezuela Caracas biletlerimizi aldık. Bu durumda bugün Mitad Del Mundo'yu görüp akşam geç de olsa Otovalo'ya geçebilecek ve yarın sabah rahat rahat hem Otavalo Pazarı'nı gezebilecek hem de otobüsün Otavalo'da olacağı saat 15.00'e kadar şehri dolaşabilecektik.. Hepsinden önemlisi sırtımızdaki büyük çantalar da burada yani Ormeno'nun ofisinde kalabilecekti; Senyor Daniel yarın sabah onları bizim otobüse kendi elleriyle teslim edip şoföre bize Otavalo'dan almasını tembihleyecekti. Bu güzel durum karşısında mutlu mesut Senyor Daniel'in telefonunu alıp Otavalo'ya inip bir hostele yerleşir yerleşmez de arayıp telefonumuzu bırakacağımızı taahhüt ettikten sonra Mitad Del Mundo'nun yolunu tuttuk. 

Haa bu arada bugünün en komik olayını anlatmadan geçemeyeceğim. Zira bu olay bizim bu kıtaya ne denli uyum sağladığımızın, pratik zekamızın nasıl geliştiğinin ve bu yaban ellerde nasıl da başımızın çaresine bakabildiğimizin önemli bir kanıtıdır.

Venezuela otobüsünün gidiş tarihi denk gelip de Ormeno firmasından bilet alma işi hızlı gelişince, elimizdeki para iki kişinin bileti için yetersiz kaldı. Biz de çantalarımızı Ormeno'nun ofisinde bırakıp bankadan para çekmeye gittik.  Hemen şurada dedikleri Bank Guayaquil şubesi o kadar uzaktaydı ve yürüyerek ulaşmak o kadar zamanımızı aldı ki acaba çantalarımıza bir şey olur mu gibisinden bir miktar endişe bile duyduk.  Neyse koştur koştur parayı çekip firmanın ofisine bir geldik ki apartmanın giriş kapısı kapalı. Ormeno'nun bilet ofisi bir apartmanın giriş katında yeralıyor ve biz gidip gelinceye kadar binanın dış kapısı kapanmış!! Etrafta bir Allah'ın kulu yok, sadece ziller ve duafonlar var ama hangi zil Ormeno belli değil. O mu bu mu derken biz aniden aklımıza gelen bir çözümle 4 zile aynı anda basıp açılan 4 duafondan gelen değişik sorulara yanıt olarak "Pasaporte Turco" diye bağırdık. İçlerinden biri mutlaka bu cümleyi tanıdık bulup kapıyı açacaktır diye düşünüyorduk ki aynen dediğimiz gibi oldu ve biri otomatiğe bastı. Ormeno ofisine girdiğimizde başta Senior Daniel olmak üzere odadaki herkesin yüzünde hoş bir gülümseme vardı; o zaman anladık ki fikir işe yaramış!!!


Mitad Del Mundo yani dünyanın orta noktası Quito'nun 45 dk kadar dışında yeralıyor. Taksiler 30$ istiyor, otobüsle gidildiğindeyse iki ayrı otobüse binmek gerekiyor ama toplam maliyet gidiş dönüş 1$ :) Süre olarak pek fark yok çünkü Quito'da tüm büyük şehirlerde olduğu gibi ciddi bir trafik sorunu var ve neyle giderseniz gidin ulaşım yaklaşık 1,5 saat sürüyor..

Mitad Del Mundo tahmin edileceği üzere Quito'da en çok ziyaret edilen yer ve dünyanın her yerinden gelen yüzlerce turist ekvator çizgisi olduğu varsayılan sarı çizginin üzerinde çeşitli pozlarda hatıra fotoğrafı çektirmeye çalışıyor. Üzerinde yer kürenin yeraldığı bir anıt heykel yapılmış, aynı zamanda müze olarak hizmet veriyor.Mitad Del Mundo'ya giriş 2$, müzeye giriş de 3$..

Burası dünyanın tam orta noktası; her ne kadar Ekvador’da yeralıyorsa da ayrı bir ülke mantığında “kaşesi var”..  Aslında bu, oradaki hediyelik eşya dükkanlarının icadı bir şey ; turist çekilsin alışveriş olsun gibisinden bir kaşe yaptırmışlar bilenlerin soranların pasaportlarına  Mitad Del Mundo kaşesi basıyorlar. Biz de  buraya kadar gelmişken vurdurmadan gitmeyelim dedik:)

Anıtın biraz ilerisinde yer çekiminin eşit olduğu noktada bazı fizik deneyleri yapılıyor diye okumuştuk; belki de gittiğimiz günün hafta içine denk gelmesi nedeniyle öyle pek fazla bir hareket yoktu; sadece bir adam bildiğimiz yumurtayı bir çivi üzerinde serbest durdurmaya çalışıyor, birkaç saniyeliğine desteksiz durabilen yumurta ile fotoğraf çektirmek isteyen insanlar da kuyrukta bekliyordu.


Neyse yaklaşık 1-1,5 saatimizi burada geçirdikten sonra tekrar Quito’ya geri döndük.  Dönüş yolu epey uzun ve meşakkatliydi; dedim ya Quito çok geniş bir alana yayılmış büyük bir şehir ve bir noktadan diğerine gitmek hem trafik hem de bu dağınıklık nedeniyle epeyce uzun ve yorucu.. Terminale vardığımızda saat 19.00 civarıydı ve Otavalo’ya ilk otobüs 19.30’daydı; hemen bilet kuyruğuna girip iki bilet aldık (4$) ve hemen hemen 1,5-2 saat sonra  Otavalo’daydık. Her zaman olduğu gibi bugün de bindiğimiz tüm otobüslerde tek turist bizdik ve aslında ilk başlarda tedirginlik verse de zamanla bu durumun avantaj olduğunu kavramış durumdayız; zira herkes bize yardımcı olmaya çalışıyor..


Otavalo karanlık olmasına rağmen seçebildiğimiz kadarıyla küçük ve şirin bir kasaba.. Birkaç sokak yürüdükten sonra merkeze geliverdik ve ilk olarak son derece güzel ahşap bir evin restore edilmesiyle yapılmış hotel rs’e yerleştik. Hemen Senyor Daniel’i arayıp otelin telefonunu verdik ve artık bir şeyler atıştırmaktan başka yapılacak önemli bir iş kalmamıştı; artık durabilir, biraz dinlenebilirdik.. Sabah erkenden kalkacağız zira kahvaltının ardından yorucu bir Otovalo Pazarı turu bizi bekliyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder