8 Temmuz 2013 Pazartesi

Ekvador Banos & Ambato'da Doğum Günü Sürprizi



28 Şubat 2013 Perşembe.. Ambato’ya 1 saat mesafede yemyeşil küçük ve güzel bir turistik kasaba Banos.. Ama tam tepesinde aktif, hatta daha iyi bir tanımlama yaparsak Ekvador’un en tehlikeli aktif yanardağı Tungurahua yükseliyor .. Böyle bir şehirde yaşamak nasıl bir şeydir acaba? Tepesinde devasa bir lav kazanı kaynıyorken ve bu kazan çeşitli kereler ters dönüp aşağıya boşalmışken, hatta daha geçen Ağustos’ta yeni bir patlama olmuş, 100’ün üzerinde ev  ve yüzlerce insan yokolmuşken ve aylar süren kül yağmuru henüz yeni bitmişken insan nasıl burada yaşamaya devam eder????


Mesela nasıl çocuk yapar, çocuğunu okula nasıl gönderir, belediye nasıl yol, kanal, inşaat yapar, müteahhit nasıl dükkan, ev yapar ve insanlar nasıl konut alır, satar, geceleri nasıl yatar, nasıl uyur???????????????

Gittiğimizde tamamen yağmur bulutlarıyla kaplı olduğu için Tungurahua’yı göremedik ama turizm enformasyon bürosundaki fotoğrafların fotoğraflarını çektik.. Banos’un konumunu gösteren ve bakar bakmaz insanı dehşet içinde bırakan fotoğraflarını.. Hayret verecek şekilde insanlar patlama anında lavların aşağı boşaldığı ve önüne çıkan ne varsa yuttuğu vadilerin kenarlarına muhteşem villalar, hatta malikaneler yapmışlar.. Lüx oteller, termal havuzlar, kiliseler, restaurantlar, okullar, hastaneler.. Nasıl bir cesaret!!! Daha geçen hafta iki büyükçe deprem olmuş ve yanardağın içindeki sessörlerden gelen raporlar doğrultusunda zemindeki bu oynamaların Tungurahua’yı tekrar harekete geçirebileceği varsayılırken bir yandan inşaatlar, bir yandan yeni yatırımlar yapılıyor. Bizim bilmediğimiz ve dolayısıyla da anlayamayacağımız bir duygu olsa gerek bu..

Şehir tam bir aktivite cenneti.. Özellikle de genç sırt çantalılar için.. Her yerdeler; kimi köprüden atlıyor kimi rafting yapıyor,kimi kendini yarınki canopy turuna yazdırmaya çalışıyor, kimi canyoning için gelmiş kendine ekip bakıyor, falan filan.. Ve tepede, hem de hemen tepede Tungurahua koca bir lav kazanı olarak sallanıp duruyor, ha devrildi ha devrilecek..

Biz havanın yağmurlu ve sisli olması dolayısyla termal havuzlardan ve bu aktivitelere katılmaktan ziyade kasabayı dolaşıp güzel çikolatalar ve kahveyle kendimizi şımartmayı seçtik. Avrupalı ve Amerikalı turist yoğunluğu nedeniyle Banos’ta diğer şehirlere oranla daha güzel mekanlar var.. Çok güzel pastalar, tartlar, çikolatalar, çikolata kaplı şekerlemeler, sıcak çikolata vs vs..  Bu arada yine buraya özel bir başka karamela var ki şeker kamışına benzer bir kamışın suyu çıkartılarak elde edilen şekerle ve taze meyvelerle yapılıyor. Bizim Maraş dondurmamız gibi elle çekilerek , kıvrılıp katlanarak ve tekrar tekrar çekilip uzatılarak özlendirilen bu şekerleme hamurundan koparılan parçalar jelatin kağıtlara sarılıp torbalanarak satılıyor. Son derece lezzetli ve mutlaka denenmesi gereken bir şey..

Herhangi bir aktiviteye katılınmadığında Banos için 3-4 saat yeterli oluyor. Biz öğle yemeğimizi de yedikten sonra Ambato otobüsüne atlayıp geri döndük ve tüm öğleden sonrayı Ambato'yu gezerek geçirebildik. Bugünün en güzel sürprizi 3 gündür sabah kahvemizi içip kruvasanlarımızı yediğimiz cafe'nin sahibesinin Bora'nın motivasyonuyla hazırladığı doğum günü pastasıydı!!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder