5 Eylül 2013 Perşembe

Arjantin'in Toscana'sı Salta'dayız

15 Nisan 2013 Pazartesi.. Bugün Salta'daki son gecemiz.. Salta uzun zaman sonra gördüğümüz ilk büyük şehir; geniş caddeleri, parkları, düzenli yerleşimi, araç trafiğine kapalı şehir merkezi ve burada yeralan yüzlerce şık dükkanıyla Avrupa şehirlerinden pek de farklı değil.. 


En önemli caddesi Avenida San Martin, yerel hediyelik ürünler konusunda (deri, textil, ağaç oyma, dokuma, yerel taşlardan yapılan takılar ve seramik) ise adres Mercado Artesanal (San Martin No:2555). Güneyden veya BsAs'den gelenler için fiyatlar fena değil ama biz kuzeyden geldiğimiz için az ileride Tilcara'da ve Humahuaca'da daha uygun fiyatlı benzer ürünler olduğunu söylemek isteriz.. Kuzeye gidecekler hediye için biraz daha sabretsinler..



Salta'da Cerro San Bernardo tepesine çıkan bir teleferik var; fiyatı kişi başı 45 AR$ (11 TL).. Hemen hemen şehir seviyesinden 300 mt yüksekte yeralan tepeye taksiyle veya 1070 basamaktan oluşan merdivenlerle de çıkmak mümkün. 


Bu civarda görülecek yerler arasında Cafayate ve Cachi var; Cafayate şarap bağları ile ünlü, bu bölge Arjantin'in Toscana'sı olarak anılıyor ama turizm enformasyonun verdiği bilgiye göre asıl özelliği yolu.. Salta-Cafayate arası hemen hemen 185 km ve yol üzerinde yeralan Calchaquie Vadisi'nde quebrada denen, binlerce yıl içinde rüzgar, yağmur ve sellerle oluşan dağ ve kaya formları var ki bunlar bölgenin en önemli doğal güzelliklerini oluşturuyorlar. Biz kuzeyden geldiğimizden ve quebradalara Tupiza, Humahuaca ve Tilcara'da ciddi zaman ayırdığımızdan Cafayate bize pek cazip gelmedi; ancak güneyden veya BsAs'den gelip bunlarla ilk karşılaşacaklar için Cafayate gerçekten kaçırılmaması gereken bir lokasyon olabilir.



Salta'da üç gün boyunca uzun uzun yürüyüşler yapıp şehri gezdik, büyük alışveriş merkezlerinde gözümüzü, gönlümüzü, karnımızı doyurduk. Bu arada MAAM (Yüksek Dağ Arkeoloji Müzesi) önemli; diğer müzelerden farklı olarak içinde yakın zamanda And Dağları'nda bulunmuş mumyalar sergileniyor.. 

İki gündür uğraştığımız lama yününden kaşkol ve beremiz hazır; bugün son olarak ponponunu da yapıp tamamladık.. Bu arada 4,5 ayda İspanyolcayı 450-500 kelimeyle konuşur hale geldik ama İspanyolca sözlük ilk kez işe yaradı; kapaklarından acayip ponpon kalıbı oluyor :) 



Yarın saat 16.00 otobüsüyle Paraguay'ın başkenti Asuncion'a geçiyoruz..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder