5 Eylül 2013 Perşembe

Kolombia sınırından Peru'ya (Lima) geri dönüş yolculuğu



5 Mart 2013 Salı.. Terslik üzerine terslik yaşadığımız ve ne yazık ki bu tersliklerin aşılması için gereken bekleme süresini öngöremediğimiz için yapmaktan vazgeçtiğimiz iki ülke Kolombiya ve Venezuela..

Belki biter ve devam ederiz düşüncesiyle üç gün iki gece pek de insancıl olmayan koşullarda otobüste geçirdiğimiz sürenin sonunda ısrar etmemeye ve Sao Paulo’ya güneyden, yani Ekvador Peru ve Bolivya üzerinden dönmeye karar vermiştik..

Şimdi sırada Kolombiya’daki bu eylemi bildiği halde bizi uyarmayan ve daha iki gün önce bize Quito-Caracas bileti satan Ormeno firmasına ödediğimiz toplam 260$’ı geri almak vardı. Ormeno’nun İpiales’teki yazıhanesinin yetkilisi Milton’la -çok şanslıyız ki İngilizce biliyordu-  yaptığımız uzun görüşmeler neticesinde paramızın iade edilemeyeceği ancak bu paranın yine Ormeno firmasıyla yapacağımız Guayaquil-Lima ve Lima-Sao Paulo seyahatinden mahsup edileceği söylendiğinde moralimiz az da olsa yerine gelir gibi oldu.  Yapmamız gereken Guayaquil’e gidip Ormeno’nun Ekvator’daki en yetkili kişisi olan Senyor Americo’yu bulmaktı..

Hemen tekrar Kolombiya’dan çıkış ve arkasından da Ekvator’a giriş damgalarımızı alıp, hemen bir taksiye atlayıp geriye, Ecuador’un sınır kasabası Tulcan’a geçtik. Akşama kadar Tulcan’da oyalanıp saat 19.00’da kalkacak ve bizi Guayaquil’e götürecek otobüsü bekledikten sonra ertesi gün sabah 07.00’de Guayaquil’deydik.


Hemen bir taksi çevirip Ormeno’nun terminaline geldik ve İpiales’te bize söyledikleri gibi Senyor Americo’yu bulduk ama sayın yetkilinin yaklaşımı hiç de anlaştığımız gibi değildi.. Adam “Kolombiya’daki eylem Ormeno’nun sorunu değil; ne paranızın iadesi ne de mahsup edilmesi söz konusu olamaz” deyip işin içinden çıkıverdi.. Sonrası uzun bir sinir harbi ve yükselen ses tonları neticesinde telefonla bir yerlerin aranması ve benimle İngilizce konuşup ne söylediğimi onlara çevirecek bir tercüman bulunması oldu.. Evet Kolombiya’daki eylemden Ormeno’nun sorumlu değildi ama Kolombiya’da devam eden bir eylem olduğunu bile bile bizi uyarmamak ve “2,5 gün sonra Caracas’tasınız” diyerek bize 260$’a bilet satmak Ormeno’nun sorumluluğu olmalıydı..  Neyse çevirmen iyi bir şekilde söylediklerimizi anlatmış ve biraz da kendi fikrini katmış olmalı ki görüşmeler netice verdi; Ormeno bizi aynı biletle Lima’ya kadar götürecek ve Lima-Sao Paulo biletinden de Quito-Caracas bedelini (260$) mahsup edecekti. Tabii bu arada kimse Lima-Sao Paulo otobüsünde yer olup olmadığını kontrol etmemişti; hepimiz bu tartışmaya odaklanmış sadece bağırıp çağrışıyorduk!! Tahmin edilebileceği üzere Lima-Sao Paulo otobüsü tamamen doluydu ve en yakın sefer bir sonraki Perşembe günü yani tam 1 hafta sonraydı:(

Planı tekrar gözden geçirip 1 hafta Lima’da kalmanın yaratacağı ekstra maliyeti değerlendirip bu pazarlığı Guayaquil-Lima ve Lima-La Paz olarak yapıp en azından otobüs seferlerimizi sağlama aldık. Ufak bir hasarla da olsa bu kavgadan galip çıkmıştık; dillerini konuşamıyorduk ama bir şekilde derdimizi anlatabilmiş, haklılığımızı gösterebilmiş ve isteğimize yakın bir çözüm elde edebilmiştik.  Mutluyduk:) şimdi güzel bir kahveyi hak etmiştik:)

Ne yazık ki terslikler peşimizi bırakmıyordu; yeni terslik sadece 8 saat uzağımızda bizi bekliyordu.. Saat akşamın 20.00’sinde Ekvador’dan çıkış almış ve Peru için giriş damgamızı bekliyorduk ki yeni bir krizle karşılaştık!!




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder