5 Eylül 2013 Perşembe

Kuzey Arjantin'deyiz; Humahuaca-Tilcara-Purmamarca



11 Nisan 2013 Perşembe.. Tupiza’dan ve Bolivya’dan ayrılalı tam bir hafta oldu; bir haftadan bu yana Arjantin’in kuzeyinde yer alan küçük kasabaları keşfediyoruz.


 Bolivya-Arjantin sınırının Ushuaia’ya yani kıtanın en güney ucuna uzaklığı tam 5131 km.. Arjantin’e kuzeyden güneye bir çizgi çekildiğinde hemen hemen ülkenin boyu bu kadar yani. Sınır kasabaları Arjantin tarafında La Quiaca, hemen iki adım ötesinde Bolivya’da ise Villazon. Burası Arjantin-Bolivya geçişlerinde en çok kullanılan noktalardan biri; diğeri de Yacuiba..


Bolivya’nın Güney Amerika kıtasının en fakir ülkesi olması ve dolayısıyla pek çok üründe fiyatların Arjantin’e göre ucuz kalması buradaki günlük giriş çıkışı epeyce artırıyor. İnsanlar pek çok ihtiyaçlarını Villazon’dan alıyorlar. Bu tür alışverişlerde gümrük yetkilileri gayet mülayim ancak koliyle, çok sayıda ve tamamen ticari amaçla yapılan alışverişlerde hiç toleransları yok; kontroller çok sıkı! Bizim de tanık olduğumuz bu geçişte otobüsü komple boşaltıp, bagaj bölümü başta olmak üzere çantaların içine kadar her yeri didik didik aradılar ve buldukları tüm mallara el koydular.

Arjantin’in kuzey batısı Ruta 40 karayolu üzerinde yeralan kasabaları, tozlu yolları, rengarenk dağları, kaktüs tepeleri, şeker kamışı ve tütün tarlaları, uçsuz bucaksız tuz düzlükleri ve güler yüzlü insanlarıyla gerçekten görülmesi gereken yerlerden biri.. Kültür ve yaşam tarzı itibarıyla bu bölge yarı Bolivya yarı Arjantin gibi.. Yerli nüfus yoğunluğu fazla ve turizm önemli gelir kaynaklarından birini oluşturuyor. Özellikle Buenos Aires’ten Jujuy, Salta, Cafayate ve Purmamarca’ya düzenlenen turlar nedeniyle kurulan tezgahlarda, fiyatları diğer yerlere göre pahalı olmakla beraber her türlü hediyelik eşyayı (el sanatları, seramik, deri ve tekstil ürünleri) bulmak mümkün..


Purmamarca BsAs yönünden gelen turist otobüslerinin en önemli uğrak yeri; dolayısıyla daha turistik ve pahalı. Ancak hemen hemen 25 km ilerisindeki Tilcara ve 40 km ilerisindeki Humahuaca hem fiyat olarak daha uygun hem de çok daha sakin.. Konaklama ve yemek açısından fiyatlar Purmamarca-Humahuaca-Tilcara olarak pahalıdan ucuza doğru seyrediyor. Küçük yerler olması nedeniyle noktalar birbirine yakın; yani fiyat araştırması yapmak büyük şehirlere göre çok daha kolay.  Karar vermeden önce her yeri şöyle bir gezmek tavsiye olunur.

Bu bölgede yol paraları ortalama 15 AR$/saat civarında; gezilmesi gereken yerler açısından Humahuaca’da 12 renkli dağ (Montana Dose Colores), Tilcara’da Pucara ve Şeytanın Gırtlağı (Garganta Del Diablo), Purmamarca’da da 7 renkli tepe (Cerro Siete Colores) en önemlileri.



Bugün Purmamarca’daki ikinci günümüz, yarın öğle saatlerinde Jujuy’a geçmeyi , Cumartesi günü ise bölgenin en büyük şehirlerinden biri olan Salta’da olmayı planlıyoruz..



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder