20 Mart 2014 Perşembe

Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur nam-ı diğer KL


17 Mart Kuala Lumpur

Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur, ağır, nemli ve tarifi zor sıcak havası yanında kalabalığı ve gürültülü trafiği ile tam bir metropol. Nüfusu 5 milyon civarında ama hissedilen çok daha fazla; çünkü Güney Asya’nın önemli ticari merkezlerinden biri olması dolayısıyla çok sayıda ziyaretçiye de ev sahipliği yapıyor. Kuala Lumpur’da Hintli, Çinli ve Malay nüfus yoğunlukta; daha az sayıda  Pakistanlı, Suriyeli ve Filipinli popülasyonu da var.

19 Mart’taki Bali uçuşumuz dolayısıyla Kuala Lumpur’da iki gün geçiricez. Jakarta dönüşünde tekrar Kuala Lumpur’a uçacağımız için şimdilik sadece şehir merkezindeki birkaç önemli noktayı görmek istiyoruz.

Petronas Kuleleri şehrin simgesi konumunda; dünyanın her yerinden yüzlerce, binlerce insan sadece burada olmak ve iki kuleyi birbirine bağlayan sky bridge’e çıkabilmek için adeta birbiriyle yarışıyor. Köprüye her gün sadece belli sayıda ziyaretçi alındığı için ilk gelen çıkıyor gibi bir durum var; mutlaka erken gitmek ve bilet almak lazım (80 RM/kişi).  

Petronas Kuleleri gerçekten tek kelimeyle “muhteşem”J Göğe yükselen iki çelik mermi görünümündeki bu kulelerin yanına gidip de hayran olmamak mümkün değil. Kullanılan onca demire çeliğe cama, betona ve böylesine dev boyutlarına  rağmen hissettirilen estetik inanılmaz. Gecesi ayrı gündüzü ayrı güzel. Çocuklar gibi oradan buradan şuradan derken epey bir fotoğraf çektik; hopladık zıpladık çeşit çeşit şekillere girdik ama doymadık. Giderken arkamıza bakıp bakıp acaba bir de buradan mı çeksek demekten kendimizi alamadıkJ

KL metrosu son derece iyi ve her yere kolayca ulaşmak için şehirdeki en kolay ulaşım aracı. Ucuz, serin ve son derece güvenli. Gerçi otobüsler de aynı şekilde temiz, serin ve güvenli ama, metro özellikle trafik yoğunluğu dolayısıyla birinci  tercih.

Bu iki gece için Chinatown’da Hostel Wheelers’a yerleştik. Çok özel bir yer olduğunu söyleyemeyiz ama temiz ve iyi işletilen bir yer; kahvaltı dahil gecelik fiyat: fanlı odalar 40 RM, A/C’li odalar 60 RM. Lokasyonu son derece iyi; metro durağına 5 dk yürüyüş mesafesinde, etrafta pek çok Çin, Hint ve Malay mutfağı yanı sıra fast food seçenekleri mevcut. Banka ve süpermarketler de bu bölgede çok sayıda.

Kuala Lumpur’da gezilecek yerler arasında China Town (Pesar Seri yada Central Market), Botanik Bahçesi, Camiler, Merdeka Meydanı ve Golden Triangle denen Bintang Walk sayılabilir. Bintang Walk’da turist yoğunluğu fazla; özellikle akşam 21.00’den sonra canlı müzik yapılan pek çok jaz bar ve restaurant var.

Şehir turu yapan hop on-hop of otobüsler, şehrin büyüklüğü+sıcak ve nemli havası düşünüldüğünde bizimki gibi kısa süreli ziyarette epey faydalı. Sabah 09.00 ile akşam 20.00 saatleri arasında hizmet veren bu otobüslerde 12 saat geçerli biletler 45 RM/kişi. Otobüslerde tarihi yerler, parklar, meydanlar, camiler, alışveriş merkezleri ve çeşitli binalar hakkında  her türlü detaylı bilgi veriliyor fotoğraf çekmek için açık bölümü var, ayrıca daha uzun zaman ayırıp gezmek için duraklardan birinde inilip 30 dk sonra arkadan gelen bir sonraki araca binilebiliyor. Hiç inmeden tam tur trafik durumuna göre 1,5-2 saat sürüyor.

Kuala Lumpur pek çok büyük mall’dan oluşuyor. Sıcaktan ve nemden bunalan insanlar günün büyük bölümünü bu dev alışveriş merkezlerinde geçiriyorlar. Dünyanın hemen hemen bütün büyük markalarına ev sahipliği yapan bu mall’ların her birinin altında bir metro durağı var; dolayısıyla alışveriş yapmak isteyenler için dışarı çıkmadan metroyla bir mall’dan diğerine geçmek mümkün.

Gezimizin şu ana kadarki bölümünde hiç Türk görmedik ama Kuala Lumpur'da bir markete su almak için girdiğimizde dolapta 1,5 lt'lik "Hamidiye" suyunu görünce çok şaşırdık ve sanki bir Türk'le karşılaşmışız gibi sevindik. Neredeyse 5 haftadır iyonize edilmiş laboratuvar sularından sonra Hamidiye'yi su değil şerbet niyetine içtik :)

Yarın Bali'ye geçiyoruz; Kuala Lumpur Volume 1 bu kadar:) Bali ve Endonezya notlarımızda buluşmak dileğiyle.. 

Bir markette tesadüfen bulduğumuz "Hamidiye" şerbet gibi geldi :)

KL Tower 410 mt



National Mosque




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder