8 Mart 2014 Cumartesi

Kota Kinabalu-Sabah-Borneo-Malezya


7 Mart Kota Kinabalu'dayız

Malezya iki bölümden oluşuyor; ana kara ve Borneo adası. Biz şu anda Borneo Adası'nda, adanın iki eyaletinden biri olan Sabah eyaletinin başkenti Kota Kinabalu'dayız.

Filipinlerden sonra dün gece yaşadığımız hostel sürprizi dolayısıyla ilk anda epeyce yabancılasak da bu sabah kalktığımız andan itibaren gördüklerimiz son derece pozitif. Kota Kinabalu temiz sayılabilecek, düzenli ve güzel bir şehir. İnsanlar güler yüzlü ve yardımsever. İngilizce genelde gençler tarafından biliniyor, orta yaş ve üzeri sadece Malayca konuşuyor. 

Sabah karşı sıradaki Asia Adventure Hostel'de kahvaltımızı yaptıktan sonra yürüyüş mesafesindeki Jesselton Point denen iskeleye gittik. Tunku Abdul Rahman Marine Park içinde yer alan adalara giden tekneler bu iskeleden kalkıyor. Bugün için şehri gezip biraz ne var ne yok anlamak istediğimizden sadece bilgi alıp yarın için plan yapalım istedik. Adalar turuyla ilgili tarife şöyle: 1 ada 23, 2 ada 33, 3 ada 43 RM. saat 08.00'den 13.00'e kadar saat başı tekne var; 13.00'den sonra yok. Tek ada yapmak istenirse aynı gün saat 16.00'da son sefer olmak üzere dönmek mümkün ama 3 ada için mutlaka bir gece birinde konaklamak gerekiyor. Şnorkel, can yeleği ve palet her biri 10 RM olmak üzere kiralamak mümkün.

Biz bugün şehrin epey bir yerini tavaf ettik diyebiliriz. Floating Mosque, State Mosque, Tanjunj Aru Beach, Sutera Harbour, Perdana Park bugün görebildiğimiz yerler. Toplu taşıma otobüsle yapılıyor ve sistem gayet oturmuş. Trafiğin ters yönde akması dışında bize değişik gelen birşey olmadı bugün; elimize şehir haritasını alıp birkaç kişiden de bineceğimiz otobüs durağını sorduktan sonra her yere otobüsle gidebildik. Her seferinde kişi başı 1 RM ödedik; bu kadar yere gitmemize rağmen günlük yol paramız toplam 11 RM (7 TL) tuttu :)

Perdana Park Tanjunj Aru Plajı yakınında son derece keyifli bir yer. Çepeçevre bir tartan pisti var, ortada kocaman bir havuz ve su fıskiyeleri. Her yer yemyeşil, çocuklar için ayrı oyun alanları yapışmış ve yetişkinler için de gezilecek, yemek yenilecek yerler mevcut. Akşamüstü müthiş kalabalık bir kadın topluluğu müzik eşliğinde dans ediyor. Sahnede hareketleri yönlendiren dansçı bir kadın var, hepsi onu izleyerek aynı hareketlerle ve müthiş eğlenerek dans ediyorlar.

Tanjunj Aru Plajı Güney Çin Denizi kıyısında ve uzun bir kumsalı var. Kumsal boyu hem şık restoranlar, hem de halk tipi lokantalar yapılmış. Dans eden gençler, yüzenler, sörf yapanlar, baloncular, şekerlemeciler, çoluk çocuk ... oldukça yoğun bir kalabalık var. Tanjunj Aru Beach, Kota Kinabaluluların günün sonunda biraz dinlenmek ve ailece bir şeyler yeyip gün batımını seyretmek üzere tercih ettikleri bir yer.

Malezya'da budist, müslüman ve hindu çeşitli inançlarda insanlar yaşıyor ama gördüğümüz kadarıyla sosyal yada siyasal anlamda hayatı etkileyecek bir durum yok. Başı kapalı kadınlarla beyaz takkeli ve şalvarlı adamlar yanında kolsuz bluz ve mini etekli genç kızlar yada başı açık modern giyinmiş kadınlar bir aradalar. Kimse bu inanç ve giyim tarzının diğer kişisel hak ve özgürlüklerini kısıtlayacak bir tehdit olduğunu düşünmüyor ve bu nedenle de gayet mutlular.

Yarın sabahtan Tunku Abdul Rahman Parkı içinde yeralan Manukan Adası'na gitmeyi, öğleden sonra da Gaya Street'teki sokak pazarını gezmeyi düşünüyoruz. Eğer vaktimiz yeterse gün batımında  Signal Hill Observatory denen seyir tepesinde olup ayrılmadan önce bu güzel şehrin panaromik birkaç fotoğrafını çekmek niyetindeyiz. Yarınki notlarda görüşmek üzere bugünlük bu kadar :)













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder