27 Mart 2014 Perşembe

Bali'de son günümüz; tekrar görüşmek üzere hoşçakal BALİ :)


24 Mart  Bali’de son gün

Bu seyahatimizde toplam 6 gün ayırabildiğimiz Bali maceramız hemen hemen sona ermiş durumda. Yarın sabah 06.00 uçağıyla Java Adası’nın Yogyakarta şehrine geçiyoruz; BOROBUDUR’la bir randevumuz var.

Bu kısa süre içindeki gözlemlerimize dayanarak Bali hakkında son birkaç şey yazacak olursak Bali, farklı dinleri, kültürleri ve tarihsel geçmişleri olan insanların birbirlerine karışarak uyum ve huzur içinde yaşamayı başardıkları güzel bir ada.

Yemekleri de benzer bir sentezden geçmiş; Bali Mutfağı Endonezya, Çin ve Hint yemeklerinden oluşan zengin çeşidiyle gayet lezzetli. Cap Cay, Ayam Soto, Sea Food Mie Goreng, Samosa ve içinde lahana, havuç, kabak gibi çeşitli sebze bulunan Ommelet Vegeterian’ı tavsiye ederim.

Bali’deki en güzel şeylerden biri de masaj; çok sayıda ve çeşitli masaj salonları var, yanı sıra kumsalda güneşlenirken masaj yaptırmak mümkün. Tabii düzgün ve temiz bir yer konusunda biraz bakmak şart ama 1 saat için 50.000 Rupi (10 TL) gibi bir fiyat ödeyerek günün yorgunluğunu atmak son derece keyifli.

Bali’de bizim yaşadığımız en büyük olumsuzluk adanın fazla turistik, dolayısıyla da her şeyin tamamen ticari bakış açısıyla yapılıyor olması. Gittiğimiz sanat galerilerinde, oymacılık atölyelerinde, gümüş işlemeciliği yapılan üretim yerlerinde, dans gösterilerinde hep bu yapaylığı hissettik.

Hani “bu güzel insanlarla 20-25 yıl kadar önce tanışabilmeyi ve o zamanlar cennetten farksız olduğu çok aşikar bu adayı ve insanlarını doğal halleriyle tanıyabilmeyi isterdik” diyoruz ama sonuçta bu durum başta kendi ülkemiz olmak üzere her yer için geçerli olduğundan, görebildiğimiz güzellikler yanımıza kar diyerek yolumuza devam ediyoruz.

Bali’de göremediğimiz bir Amed, bir de Gili Adaları kaldı; belki buralarda durum merkezden biraz daha farklıdır. Gerçi Sanur’dan kalkan teknelerle Gili Adaları’na gitmek için bekleyen yolculara baktığımızda çok farklı bir şey hissetmedik ama sonuçta yaşamadan anlaşılmaz tabii. Bir dahaki Bali yolculuğumuzda Amed ve Gili Adaları rotamızda olacak. 








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder