6 Mart 2014 Perşembe

Port Barton'dan Puerto Princesa'ya geçiyoruz


Palawan Adası’nın başkenti Puerto Princesa

Puerto Princesa Port Barton’a hemen hemen 5 saat uzaklıkta. Aslında km olarak bu kadar sürecek bir yol değil ama yol boyu nerelerde durup neler yüklendiğini anlatmaya kalksam sadece bir yayını buna ayırmam gerekir. Sonuçta kimseye de bir faydası olmaz ve aslında bizim için de sorun değil çünkü bunlar bu adalardaki yaşamın gerçekleri. İnsanlar çok zor koşullarda yaşıyorlar; yüzlerine, ellerine, ayaklarına baktığınızda kavurucu sıcak altında, pirinç tarlalarında ve sürekli su içinde çalışmanın izlerini görüyorsunuz. Buna rağmen kocaman ve içten bir gülümsemeyi esirgemiyorlar bizlerden.  

Kısaca değinecek olursak hayatın, ticaretin ve dolayısıyla da tüketimin büyük kısmı başkentte ve köylülerin şehirle en ekonomik bağlantıları da  bu otobüsler.. Dolayısıyla otobüs yol boyunca hemen her köyde durup yol kenarına çıkarılmış yükleri pirinç, patates, soğan, sebze, balık ne varsa toplayıp yukarıdaki bagaja atarak yola devam ediyor. Muavinler yolda dere veya su birikintisi varsa otobüsü durdurup balıklar kokmasın diye kova kova su döküyorlar yukarıya. Dönüşte de bu satılanların parasıyla alınacak neler sipariş edildiyse çimento, demir, klozet, çatı için oluklu paneller, pencere, alet edevat vs onlar yükleniyor otobüse; tabii bir de yolcular J

Port Barton-Puerto otobüsü günde 1 kez saat 09.00-10.00 arasında hareket ediyor. Saat 08.30 gibi turizm informasyonun önünde olup yer ayırmak için koltuklara çantaları koymak lazım aksi halde bir anda dolup gidebiliyor; fiyat 250 Peso(12,5 TL).

Dünyanın yeni harikaları listesinde yeralan ve Unesco tarafından Dünya Mirası Listesi’ne alınan Yeraltı nehri için Sabang’a gidecekler Puerto Princesa’ya 40 km kala Sabang sapağında iniyorlar. Buradan itibaren ya halk otobüsleriyle ya da panelvan minibüslerle yola devam ediliyor. Halk otobüsleri günde iki kez; saat 13.00 ve 16.00’da iki otobüs, fiyat 150 Peso. Yol çok kötü ve otobüs her yerde durup yolcu ve yük aldığından 40 km’lik mesafe ancak 3-4 saatte alınabiliyormuş. Bir de trcycle’lar var tabii; 800 Peso istiyorlar ama pazarlıkla 2 kişi 500 Pesoya 2 saatte varılabilir.

Biz sabah 09.30 gibi kalkan otobüsle Puerto Princesa’ya tam 6 saatte varabildik. Epey bir zamandır köylerde ve adalarda olduğumuzdan şehir bir anda çok gürültülü ve kalabalık geldi ama Manila gibi değil tabii. Onca güzel yer gezdikten sonra burada pek de cazip bir atraksiyon yok ama, Honda Koy’undaki ada turları, Estrella Şelalesi, Timsah çiftliği ve vahşi hayatı koruma merkezi, Kelebek bahçesi ve botanik bahçesi içinde restoran ve unlu mamül fırını olan Baker's Hill ilginç yerler arasında sayılabilir.

Biz bugün biraz şehirde dolaşıp sonra da Timsah Çiftliği'ne gittik; girişte bir deniz timsahı iskeleti ve derisi sergileniyordu.1999'da bir balıkçının yarısını yediği sırada yakalanmış; çok agresif oluyorlarmış!! Çiftlikte bol bol tatlı su ve deniz timsahı gördük. Bebeklerden 5 m olanlara kadar hepsi de son derece soğuk ve ürkütücü hayvanlar; zaten hiç kıpırdamıyorlar tıpkı heykel gibiler. Çiftlik şehirden 20 km kadar uzakta ama Irawan tabelalı jeepney'lerle gidilebiliyor; kişi başı 20 Peso(1 TL). 

Sonrasında kahveyle birlikte yiyecek bir şeyler alalım diye Baker's Hill' e uğradık; pastalar, kurabiyeler ve çeşitli şekerlemeler vardı bir şeyler alıp P. Princesa'ya tepeden bakan bir manzara noktasında oturup kahvelerimizi içtik. 

Puerto Princesa başkent olmasına rağmen son derece yeşil; çok fazla apartman tarzı yerleşim olmadığından büyükçe bir kasaba görüntüsünde. Yarın sabah buradan Manila'ya geçip oradan da akşam uçağıyla Malezya'nın Borneo Adası'na uçuyoruz. Böylece 3 haftalık Filipinler maceramız sona eriyor. Borneo notlarında görüşmek dileğiyle..

Port Barton-Puerto otobüsü

Puerto Princesa








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder