14 Mart 2014 Cuma

Güneydoğu Asya'nın en zengin şehir devleti Singapur


12 Mart Kuching'den Singapur'a

Air Asia’ya ait uçağımız saat 09.50’de Kuching’den hareket edip 11.20’de Singapur’un Changi Havaalanı’na indi. Sistemsel bir arıza nedeniyle geceden check-in yapamadığımız için bagaj için 44 RM yerine 105 RM ödemek zorunda kaldıkL 

Bu durum hem Cebu Pacific hem de Air Asia için geçerli; uçuş için ucuz fiyatlar veriyorlar ama bagajda kg sınırlaması koyduklarından 7 kg üzeri için ödenen bedellerle toplam fiyat diğerlerine yaklaşıyor. Uçuşa 4 saat kaladan itibaren yapılan ckeck-inlerde bagaj fiyatı 2 katına çıkıyor; mutlaka daha öncesinden check-in yaptırılmalı (eğer sistem kabul ederse tabii)

Singapur, Malezya Yarımadası’nın en güney ucunda yer alan bir ada ülkesi. Son derece yüksek hayat standartlarına sahip ve şu anda dünyanın en gelişmiş ülkeleri arasında yer alıyor. Dolayısıyla parası değerli ve hayat hem konaklama hem de yeme içme anlamında pahalı. 1 Singapur doları 1,7 TL ve şu ana kadar verdiğimiz en yüksek iki kişi konaklama bedeli 50 TL iken burada fiyatlar min 130-150 TL.
19. yüzyıl başlarına kadar basit bir balıkçı kasabasıyken, İngilizlerin Güney Asya’daki  hakimiyeti ele geçirmeleriyle birlikte Singapur merkez üs olarak seçilmiş ve böylece tüm kaderi değişmiş. Kısa sürede ticaretin merkezi haline gelen Singapur, hemen hemen 200 yıl içinde dünyanın en büyük ticaret, finans ve liman kentleri arasında girmiş.
Biz Singapur’un hemen karşı kıyısındaki Johor Bahru’da kalıyoruz. Johor Bahru namı diğer JB, Malezya’nın Kuala Lumpur’dan sonraki en kalabalık şehri. Bütün büyük şehirler gibi gürültülü ve kaotik tabii. Bizden bir ay kadar önce buralardan geçen ve Malezya-Tayland-Kamboçya’da bisikletiyle 3000 km'nin üzerinde yol yapan sevgili dostumuz Kemal Bey’in de önerisiyle Parma Jaya’da Hotel Lotus’a yerleştik; gayet temiz, klimalı, wi-fi’lı, sıcak duşlu, double yataklı ve banyosu içinde odamıza gecelik 37 TL (2 kişi) ödüyoruz. 

Otel civarında kuru temizlemeci, süper market ve bolca restoranla fast food seçeneği var. restoranlarda çin, vietnam, kore ve malay mutfağı mevcut; Malay yemekleriyle aramız pek iyi olmadığından biz genelde Çin yemekleriyle karnımızı doyuruyoruz. Bugün "barly" ve "air bunga" diye iki içecek denedik. Barly'de baharatlar var; safran ve tarçını alabildim başka ne var bilmiyorum ama hafif tatlı hoş bir içecek. Air bunga da buğdayla hazırlanıyor; hafif şeker ilavesiyle daha lezzetli oluyor.

Otelden çıkıp JB Central’deki gümrükten geçip Singapur’a varmak 1 saat kadar sürüyor ama eğer trafiğin yoğun olduğu saatlere denk gelirseniz bu süre 2-2,5 saate çıkabilir. Sabah oldukça erken, akşam ise 20.00 sonrası uygun saatler.

Asya’nın önde gelen iş, eğlence ve tatil merkezlerinden biri olan Singapur’da ticaret, yaşamın her alanında belirgin olarak fark ediliyor. Yüksek gökdelenler, alışveriş merkezleri, oteller ve plazalar her yanda yükseliyor.
Çok sıcak ve nemli havadan bunalan Singapurluların yaşamı dev alışveriş merkezlerinin içinde geçiyor. Birbirleriyle metro ulaşımı, yer altı geçitleri veya üst geçitlerle bağlı olan Singapur alışveriş merkezleri, dünyanın en büyük markalarına da ev sahipliği yapıyor.
Marina Bay, denizin doldurulup, bataklıkların kurutulup genişletilmesiyle oluşmuş ve bugün şehrin en gözde yeri. Sadece mimarlık alanında değil aynı zamanda çevre, sosyal ve kültürel alanlarda planlama açısından da en yaratıcı projelerin uygulandığı bölge. Bazı geceler ses ve müzik gösterileri yanında yapılan muhteşem aydınlatmalarla Marina Bay, Singapur turizminin kalbi olmaya devam ediyor.
Ülkenin simgesi olan, başı aslan gövdesi balık Merlion heykeli, dünyanın en büyük dönme dolabı Singapore Flyer, deniz üzerine yapılmış dünyanın en büyük spor ve konser sahası Floating Stadium, ödüllü Gardens by the Bay, dünyanın en pahalı ikinci kumarhanesi Marina Bay Sands Casino ve bu güne kadar yapılmış en pahalı otel unvanını taşıyan Hotel Marina Bay Sands bu bölgede yeralıyor.
Üç büyük gökdelenin üzerine konumlandırılmış büyük bir gemi şeklindeki platformda (1.2 hektar yani 10 olimpik yüzme havuzu büyüklüğünde) dünyanın en yüksekte yer alan havuzu bulunuyor. Otelin tepesindeki Sands Marina Sky Park‘ta, 250 ağaç ve 650 tropik bitki var. 2600 odası olan otelde 1 kumarhane, 13 restoran ve 45.000 kişi kapasiteli konferans salonları bulunuyor.
Bunun dışında Singapur’da China Town ve Little India alışveriş anlamında insanın kendini kaybedebileceği yerler. Onlarca büyük (ama gerçekten çok büyük) Shopping Mall var; özellikle elektronik konusunda sonsuz çeşit bulmak mümkün.

Yarın buradan Malezya’nın dünya mirası listesinde yeralan şehirlerinden biri olan Melaka’ya geçiyoruz. Melaka notlarında görüşmek dileğiyle.. J 














3 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. JB' dan günlük gidip gelmek Singapur'da konaklamaktan daha ucuz olmalı...Özellikle de uzun süreli kalınacaksa...
    K.Şanlı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle. Otelden JB Central'a oradan da Kranji'ye gidiş-geliş günlük 7 RM .

      Sil