19 Nisan 2014 Cumartesi

12-15 Nisan Song Kran Festivali son eriyor


15 Nisan Chiang Mai

Song Kran kutlamaları 12 Nisan’da başlayıp 15 Nisan akşamına kadar 4 gün devam etti. Sondan bir gün önce bir grup, şehrin bir başından başlayıp diğer başına kadar ne kadar tapınak varsa hepsini ziyaret edip bir tür ayin şeklinde tüm Buddha heykellerini yıkadı (çiçeklerle kokulandırılmış suların Buddha'nın omuzlarından dökülmesi şeklinde sembolik bir yıkama); yeni yılla ilgili dileklerini ilettikleri Buddha’ya tütsüler yaktı. Son gün ise  cibüyük bir resmi geçit vardı; civardaki köylerde yaşayan kabilelerin tamamının katıldığı resmi geçitte yüzlerce insan yerel kıyafetleri ve çalgılarıyla müzikler eşliğinde şarkılar söyleyerek Chiang Mai sokaklarında yürüdü.
Bize ilginç geliyor tabii çünkü bizler böyle saçlar başlar yapılı, en temiz kıyafetleri giyip süslenip resmi geçide katıldığımızda aklımıza en son gelecek şey şakır şakır ıslanmak olur. Hanımlarda saç baş makyaj, erkeklerde ise ne üst ne baş kalmamacasına bildiğiniz hortumlarla ve kova kova sularla ıslanarak yapılan resmi geçitte herkes güle eğlene dans etti:)
Ayrıca tapınaklardaki rahipler (monk)dualar ve dilekler eşliğinde yeni yılın herkese bolluk, bereket getirmesini dileyerek kutsal sularla insanları ıslattı, kutsadı ve gençlerin bileklerine beyaz ip bileklikler taktılar. Burada yıkama yada kutsama işlemi gümüş tasların içinde yeralan ve çiçeklerle renklendirilip kokulandırılmış sularla yapılıyordu.
Bizdeki bayramlar gibi burada da yaşlılar ön plandaydı. Kaldığımız otelin ev sahibi Aime'nin anlattıklarından öğrendiğimize göre Song Kran kutlamalarının ardından herkes ailenin en büyüklerinin yeraldığı evi ziyarete gidiyor ve bu olay aileden sonra mahallenin büyüklerine doğru yayılıp 10-15 gün kadar sürüyor. Herkes büyükleri ziyaret edip onlara yeni yıl için hediyeler alıyor. Pantolon veya bir şal veya bir ayakkabı gibi artık neye ihtiyacı varsa. Bizde bayramlarda çocuklar için yapılan hediyeler, burada her yeni yıl başlangıcında yaşlılara yapılıyor.

Bu arada son gün yapılacak törenler için tapınaklarda hanımlar imece usulü hazırlıklar yapıyor, muz yapraklarından çeşitli çiçekler yapıp bir yandan tapınakları süslüyor bir yandan da verilecek ikramlar için yemek hazırlıyor. Tapınaklarda içinde dizi dizi paraların yeraldığı binlerce yardım poşeti asılı. Kiminde çek, kiminde 20'likler kiminde 100'lükler... Herkes tapınağın yaşatılması, bakımı onarımı ve orada eğitim gören rahiplerin ihtiyaçlarının karşılanması için gücü nispetinde yardımda bulunuyor. Bu yardımlar aynı zamanda tapınağın bulunduğu bölgede yardıma ve bakıma ihtiyacı olan yaşlıların gereksinimlerinin karşılanmasına da kullanılıyor.

Yani her ne kadar turistik bir atraksiyona dönüşmüş ve bu nedenle Nisan ayı ortasında dünyanın her yerinden binlerce turisti kendine çekiyorsa da Song Kran, bolluk bereket ve var olanın olmayanla paylaşılması açısından Taylar için son derece önemli bir misyona sahip diyebiliriz.



Kutlamalar sırasında yeni yıl için dileklerini ucu çatallı sopalara yazan Taylar,
bunları yüzlerce yıllık dev ağaçlara diremeç yapıyorlar

Tapınaklara asılan bağış poşetleri

Tapınaklarda tören hazırlıkları


Yemekler, süslemeler hanımlar tarafından yapılıyor

Geleneksel olarak yapılan ıslatmalarda gümüş taslar ve çiçeklerle k
okulandrılmış sular kullanılıyor



Değişik köylerden resmi geçide katılan yerel kıyafetli kabileler









Son günkü kutlamalarda kullanılan buzlu sular 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder