5 Nisan 2014 Cumartesi

Malezya’nın tatil cenneti Langkawi Adası

3 Nisan Langkawi Adası
Langkawi Adası, Malezya’nın kuzeyinde Tayland sınırı yakınlarında yeralıyor. Bizim gibi güneyden Singapur yönünden gelip Malezya’dan Tayland’a geçecekler için son destinasyon olan adayla Tayland’ın Satun şehri arasında feribotlar çalışıyor. Aynı şekilde Tayland yönünden gelip Malezya ve Singapur’a geçecekler için de ilk destinasyon olan Langkawi Adası, duty free (vergiden muaf) olması dolayısıyla alıveriş cenneti olarak biliniyor.
Langkawi’den Bangkok, Hat Yai, Krabi, Phuket, Koh Samui, Koh Phangan’a ….. veya Kuala Lumpur, Cameron Highlands, Singapur’a…. nasıl giderim kaça giderim diye düşünmeye hiç gerek yok; zira adada her adım başı onlarca turizm acentası var ve sizi hiç bir şeye karışmadan otelinizden alıp gideceğiniz yere kadar götürüyorlar. Vereceğiniz para da kendi başınıza gideceğinizden sadece 20-30 RM (15-20 TL) daha pahalı hepsi o kadarJ
Gelelim bizim seyahat günlüğümüze.. Penang-Langkawi yolculuğumuz 1 Nisan’da Butterwoth otobüs terminalinde başladı. Terminal Butterworth feribot iskelesinin hemen 500 metre ilerisinde yeralıyor; aramaya hiç gerek yok zira feribottan indiğiniz andan itibaren içine girdiğiniz kalabalık yürümenize bile izin vermeden sürükleyerek sizi terminale kadar getiriyorJ
Langkawi feribotları Kuala Perlis’ten ve Kuala Kedah’tan kalkıyor. Dolayısıyla Butterworh’ten iki seçenek var:
1.   Alor Setar’a bilet alınıp oradan da Kuala Kedah için bir minibüse daha binilecek
2.   Kuala Perlis’e bilet alınıp tekrar indi-bindi yapılmadan direkt feribota geçilecek
Kuala Perlis bileti kişi başı 15,1 RM; Alor Setar’dan birkaç RM daha pahalı ayrıca yolculuk yarım saat kadar daha fazla sürüyor. Ama en azından tekrar tekrar çantaları sırtlayıp başka bir şeye binmek zorunda kalınmıyor.
Terminale gittiğimizde bir sürü bilet satıcısı etrafımızı sardı; genelde herkes Alor Setar’dan Kuala Kedah’a gidiyor ve oradan feribota biniyor. Biz Kuala Perlis deyince önce öyle bir şey yok gibi davranıp bize de Alor Setar bileti satmaya çalıştılar ama biz ısrarla Kuala Perlis’e gitmek istediğimizi söyleyince 14 no’lu bilet ofisine gönderdiler.
Saat 14.00 otobüsü için hemen iki bilet aldık ve otobüs hareket saatine kadar terminal civarındaki lokantalardan birinde karnımızı doyurup birer de kahve içtikten sonra yola çıkmaya hazırdık. Otobüs tam saatinde hareket etti ve Butterworth-Kuala Perlis arası hemen hemen 2 saat sürdü. Kuala Perlis terminali feribot iskelesinin yanında; iner inmez çantaları alıp iskeleye seğirttik ve bilet gişesine geldiğimizde feribotun kalkmasına sadece 5 dk olduğunu öğrendik. Hemen biletlerimizi alıp yerlerimize oturduk ve birkaç dk içinde feribot hareket etti. Süper zamanlama J
Feribot yolculuğumuz 1 saat 45 dk gibi sürdü ama çantalarımızı alıp dışarı çıkmamız, duty free mağazalarında şöyle bir göz gezdirmemiz falan derken Cenang Plajı’na gidecek araç bakınmaya başladığımızda hava kararmak üzereydi.
Buradaki tek taşıma aracı taksiler. “Jetty Point” denen feribot iskelesinden Cenang’a fix fiyat 30 RM(20 TL) istiyorlar. Adanın deneyimli turistleri buraya çok küçük ve hafif bir çanta ile gelip kaç gün kalacaklarsa o kadar gün için pazarlık yaparak (mesela günlüğü 20 RM gibi bir fiyata) Jetty Point’ten motorsiklet kiralıyorlar. Böylece hem kalacakları otele, hem de etraftaki plajlara rahatça gidiyorlar, dönüşte de tekrar getirip motoru teslim ediyorlar. Gayet mantıklı tabii ama deneyimli olup yolları bilmeden yada böylesi ağır ve kocaman çantalarla -hele de hava kararmaya yakın saatlerde- olacak bir şey değil tabii; bizden sonraki gezginlere faydası olursa ne mutlu bizeJ
Sonuç olarak bir taksiye atlayıp yaklaşık 45 dk sonra Cenang Beach’e vardık ve taksiden iner inmez de kalacak yer aramaya başladık. Sırtımızda çantalarımızla epey bir yürüyüp 1 saate yakın internetten aldığımız adresleri bir bir dolaştıktan sonra hem fiyat hem de ortam olarak hoşumuza giden bir yer bulabildik.
Cenang Beach’te iki kişilik oda fiyatları fanlı 55-60, A/C’li 70-80 RM’den başlıyor. Odalarda banyo, sıcak-soğuk duş ve wi-fi var. Genelde binalar tek katlı bitişik nizam odalar şeklinde yapılmış ama bir bahçenin içinde çatısı bacası ayrı yan yana bungalow şeklinde odalar da mevcut.
Bizim kaldığımız yerin adı “izz rooms”.. Cenang Beach’te konaklamayı düşünenlere kesinlikle öneririz; son derece güler yüzlü iki kız kardeş tarafından işletilen gayet temiz ve düzgün bungalowlardan oluşan izz rooms’un çamaşır yıkama hizmeti de var (4 RM/Kg) Biz 4 gece kaldık ve gecelik 45 RM ödedik; sabahları horoz sesleriyle uyandık ve kahvaltımızı yaparken etrafta dolaşan tavuklarla peşlerindeki civcivleri izledik. Akşamları koltuklarımıza uzanıp biralarımızı içerken yağmuru seyrettik bir nebze de olsa kendimizi evimizde gibi hissettik.
Langkawi Adası Penang’a göre hem daha büyük hem de yüzölçümüne oranla nüfusu daha az. Dolayısıyla ada daha sakin, yeşil ve kumsalları hem geniş hem de temiz diyebiliriz. Penang’daki %35-40’lık Çinli ve Hintli nüfus burada çok zayıf; Langkawi’de Malaylar büyük çoğunlukta.
Bu arada turistik anlamda oldukça kalabalık olmasına rağmen sokaklara yansıyan herhangi bir aşırılık yada taşkınlık gözlenmiyor. Ahlak polisi özellikle Malaylar için işi son derece sıkı tutuyor. Alkol ve uyuşturucu konusu çok büyük cezalara tabi ayrıca geç saatlere kadar gece klüplerinde eğlenmek, taşkınlık yapmak, kızlı-erkekli sarmaş dolaş olmak falan buralarda yasak. Saat gece 01.00 gibi hemen hemen her yer kapanıyor ve sokaklar boşalıyor. Turist gençler içkileriyle sahile iniyorlar ve orada kendilerine göre takılıyorlar ama konaklama yerlerinin bulunduğu iç taraflara tamamen gecenin sakinliği ve sessizliği çöküyor.
Langkawi Duty Free olduğundan içki, sigara, parfüm, çikolata vb pek çok ürünün fiyatı son derece ucuz. Hatta bira sudan daha ucuz; seven-elewen’larda bira 2,40 su 3,80 RM ???? Herkes birayı kasayla alıyor ve bütün gün su yerine bira içiyor.
Adanın en önemli turistik atraksiyonları olarak 3 adanın ziyaret edildiği günlük ada turları (island hopping), her çeşit su sporu, akvaryum, timsah çiftliği ve teleferik ve adanın simgesi kartal heykelinin bulunduğu Jetty Point sayılabilir. 

Langkawi’de geçirdiğimiz 3 günün 2 günü motorsiklet kiralayarak adanın hemen hemen tüm plajlarını, teleferiği, yat limanını ve etraftaki orman yollarını dolaştık. Sky Bridge uzun süreli bakım ve iyileştirme çalışması nedeniyle kapalı olduğundan üzerinde yürüyemedik sadece teleferikten fotoğrafını çekebildik. Burası için 3 gün bize yeterli geldi ama uzun uzun güneş ve deniz keyfi yapmak isteyenler için 1 hafta da fena olmaz diye düşünüyorum.
Bize göre Langkawi Adası pek çok balayı destinasyonundan daha güzel plajları, temiz sakin ve yemyeşil doğası, her bütçeye uygun konaklama seçenekleri yanında Hint, Çin, İtalyan, Suriye, Malay ve Türk mutfağı'nın sunulduğu restoranlarıyla Malezya'nın en güzel köşelerinden biri. 








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder