14 Nisan 2014 Pazartesi

Song Kran kutlamaları tüm hızıyla devam ediyor


14 Nisan Chiang Mai
Chiang Mai’deki 3. günümüzü bitirdik. Sabahtan akşama kadar defalarca şakır şakır ıslanarak, bir daha kolay kolay tanık olamayacağımız bu deliliği bulmuşken doya doya yaşıyor, keyfini çıkarıyoruz.
Hala bir silahımız yok; pasif direnişteyizJ Kutlamalara, tişörtlerimizin yakasından içeri boca edilen kimi zaman kova kimi zaman tas tas buzlu suları çığlıklar eşliğinde kabul edip gülümseyerek “happy new year” diye bağırarak katılıyoruz.
Öyle ki, her sabah akşamdan planladığımız yerlere gitmek üzere yola çıkıyor, orası senin burası benim dolaşırken sağdan soldan sıkıştırılıp defalarca sırılsıklam ıslatılıyor, her gün akşam otele döndüğümüzde üzerimizdeki sırılsıklam ve leş gibi şort/tişörtleri yıkayıp asıyor, ertesi gün yine aynı şeyleri giyip tekrar dışarı çıkıyor ve akşam yine sırılsıklam dönüp aynı şeyi yapıyoruz.
Zaten buraya gelirken yanımıza 3 tişört almış onları da en eskilerinden seçmiştik; hani temelli yıpransınlar da oralarda atalım yenisini alalım gibisinden.. Sanki Song Kran’ı bilip de gelmişiz, şimdi tişörtler parçalanmaya başladılar artıkJ
Dün akşama doğru bir ara ikimiz de takır takır titriyorduk; havanın kararmasıyla birlikte öyle bir üşüme hali başladı ki dakikalarca bu takırdamayı durduramadık. Hangi sokağa girsek yolu kesmiş bekliyorlar; barların restoranların önünde  bir yandan biralarını içip bir yandan dans ederek gelen geçeni ve birbirlerini ıslatan binlerce insanın arasından geçerek otelin yolunu zor bulduk walla.  Gerçi bulduk da ne oldu? Sıcak bir duşun ardından bir de kahve içince her şeyi unuttuk ve bu sabah aynen, yine aynı kıyafetleri giyip yollara düştükJ
Bugün bütün gün motorla gezdik ve düne göre biraz daha iyi idare ettik durumu..Aslında durumda bir değişiklik yok yine otele aynı şekilde sıçan gibi döndük ama düne göre daha iyi dayandık diyelim. Bu da bizim oyunumuzJ Onlar ıslatmaca biz de kaçmaca oynuyoruz. Nasıl mı? Motorla giderken kendimize, arkası bidonlarla su yüklü ve kasasında 5-6 kişinin kovalarla taslarla su fırlattığı savaş pikaplarından birini seçiyoruz. Yanına yaklaşmamak kaydıyla 60-70 m gerisinden onu takip edip, yol kenarındaki sulama ekibi pikabın yolunu kesip de her iki takım birbirini ıslatmaya başladığında, hızla yanlarından geçip ıslatılmaktan kurtuluyoruz. Sonra yol kenarında hafiften sağa sola bakıp fotoğraf çekiyormuş gibi yapıp tekrar aynı arabayı bekliyoruz ve arkasına takılarak aynı şeyi yapmaya devam ediyoruzJ
İşe yaramadı değil ama bu tür uyanıklıkların günümüzü kurtardığını da söylemeyemeyiz L  Hiçbir şey, ilerde yol kenarında önümüzün bileğim çapında koca bir hortumla kesilmesine ve baştan aşağıya şakır şakır yıkanmamıza engel olamadı. Ya da yanımıza gülerek yaklaşan ve elindeki buzlu su dolu kovayı kibarca ensemizden içeriye boşaltan genç çocuğa.. Bağırıp çağırmak veya kaçmaya çalışmak onları daha çok eğlendirdiğinden daha acımasızlaşıp o zaman kovadaki buzlu suyu şiddetli bir şekilde yüzünüze çarptırıyorlar ki bu çok daha tehlikeli; hem muhtemelen o şiddette gelen buz çok can yakar, hem de Allah korusun motorun  kontrolünü kaybedebilir insan!!
Evet.. Song Kran Festivali tüm hızıyla devam ediyor; herkes mutlu mesut. Bu birkaç gün boyunca ıslanmak kimseyi rahatsız etmiyor. Arabaların kasalarında koca koca bidonlar, insanların ellerinde tas veya kovalar herkes çılgınca eğleniyor. Özellikle de çocuklar çok mutlular. Böyle yanınıza gelip üstünüze su atmaya çalışırken o kadar büyük bir gülümseme var ki suratlarında o bozulmasın diye kaçasınız gelmiyor; hatta biraz daha yaklaşıp iyice bir ıslatsın da mutlu olsun diye bile düşünüyor insan.
Bizde durumlar böyle.. İki gündür şehir dışındaki tapınaklara ve şelalelere gidiyoruz. Hani şehir çok sulu, dışarılar belki daha kurudur ne de olsa otoyol falan dedik ama hikaye.. her yer aynı bu dönemde.. Şehirde tabanca mabanca; şehir dışında direkt kocaman kocaman hortumlar ve yanınızdan geçerken sırtınıza boca edilen buzlu sular varJ Caddenin sağına soluna kaçma şansı bırakmadan öyle bir ıslatıyorlar ki neye uğradığını şaşırıyor insan. Suyun da ne suyu olduğu belli değil bu arada; kanal suyu mu, bulaşık suyu mu, … lağım suyu olmadığı kesin o kadar da değil artıkJ ama görebildiğim kadarıyla çamurlu gibi bulanık bir su, çeşme suyu falan değil yani.
Chiang Mai Song Kran eğlencesi dolu dizgin devam ediyor; yarın büyük gün.. Bu ıslatma savaşlarının yanı sıra devam eden asıl geleneksel kutlamalar bugün itibarıyla yerli halktan büyük bir grubun yürüyerek şehrin bir ucundan diğerine tüm tapınaklarda bulunan Buda heykellerini yıkamasıyla başladı. Bu yıkanma ve temizlenme ve bir nevi arınma işlemi yarın akşama kadar devam ediyor. 14-15 Nisan’da ise akşam havai fişekler, yemekler, müzik vb eğlencelerle yağmur, bolluk ve bereket dönemi kutlamaları yapılacak. İzliyor ve gördüklerimizi aktarıyor olacağız, bizi izlemeye devam edinJ ve tekrar görüşünceye kadar hoşçakalın:)













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder