9 Nisan 2014 Çarşamba

Langkawi Adası'ndan Satun ve Hat Yai (Tayland) Yolculuğumuz


Malezya'dan ayrılıyoruz
5 Nisan Langkawi'den Satun'a (Tayland) geçiş
Jetty Point’e geldiğimizde saat 11.00 gibiydi; 13.00’te kalkacak feribot için daha 2 satimiz vardı. Biraz duty free dükkanlarını dolaşıp biraz da bir şeyler atıştıralım derken hareket saatimiz geldi. Langkawi-Satun arası feribot 1 saat kadar sürüyor ve fiyatı 30 RM.
Tayland’la Malezya arasında 1 saat fark var; saatlerimizi geri aldığımızdan karşıya geçtiğimizde sanki zaman hiç ilerlememiş gibi saat hala 13.00’tüJ Gümrüğe doğru yürüyüp verdikleri küçük formları doldurduktan sonra Malezya’dan çıkış damgası yiyen pasaportlarımıza bu kez Tayland’a giriş damgası vurdurmak için sıraya girdik. Çok sorunlu bir gümrük noktası olmadığını söyleyebilirim; fazla soru sormadan ve hiç uğraştırmadan 15 günlük vizemizi bastılar pasaportlarımıza. Bu arada Tayland, Türk pasaportlarına karayoluyla girişlerde 15, hava yoluyla girişlerde ise 30 gün vize uyguluyor.
Binadan çıkmadan önce cebimizdeki Malezya Ringgit’lerini Tayland Baht’ına çevirdik tabii;1 RM=9,9 Ringit, yani 1 TL de yaklaşık 15 Baht yapıyor.
Gümrük çıkışında karşılaştığımız “Nereye? Oraya mı buraya mı? Taksi ister misiniz? Tuk-tuk ister misiniz? Biletiniz var mı? ” gibi soruları gülümseyerek ve teşekkür ederek geçiştirdikten sonra dışarıda bekleyen  tuk-tuklardan birine atlayıp Satun otobüs terminaline geçtik. Tuk-tuk için kişi başı 50 Baht istediler ama 2 kişi için 60 Baht’a anlaştık.
Hemen belirtmekte fayda var; Langkawi yazımızda belirttiğimiz paket fiyat uygulamalarının aynısı burada da mevcut. Langkawi’de herhangi bir paket almayanlar buradan da Krabi, Phuket, Bangkok, Ko Phangan veya gitmek istedikleri yer neresiyse combine (otobüs-minibüs-feribot) bilet bulabiliyorlar. Mesela bizimle birlikte Langkawi’den Satun’a geçen ve oradan da Ko Phangan’a gitmek isteyen bir genç, 1300 Baht denen bileti pazarlıkla 1100 Baht’a aldı ve biz Hat Yai’de kalacağımızı söyleyip ayrıldığımızda o Surat Thani’ye gidecek dolmuşa binmek üzereydi.
Satun terminalinden Hat Yai otobüsüne bindiğimizde saat 15.00’di. Bilet için kişi başı 70 Baht(5 TL gibi) ödedik. Otobüs belediye otobüsü gibi her durakta durup yolcu alıp indirerek yavaş yavaş gittiğinden Hat Yai’ye tam 2 saatte vardık. Bir de Hat Yai girişinde öyle bir trafikle karşılaştık ki neredeyse son yarım saatimiz şehrin girişiyle otogar arasında geçti diyebiliriz.
Saat 17.00’de Hat Yai otogarında otobüsten indik; kalabalık ve gürültülü trafik nedeniyle açıkçası Hat Yai’den pek hoşlanmadık ama sadece 1 gece dinlenip yola devam edeceğimizden çok da umursamadık doğrusu. Bu arada Hat Yai'ye haksızlık etmiş olmayalım çünkü sakin ve gürültüden uzak geçen Langkawi günlerinden sonra karşımıza çıkan "şehir" hangisi olsa tepkimiz aynı olacaktı herhalde:) 

Otogarın hemen yan sokağında bir yerde geceliği 300 B’a küçük ve temiz bir oda bulup çantalarımızı koyduktan sonra bir şeyler yemek üzere dışarı çıktık. Otogarın arkasında oldukça büyük bir gece marketi kuruluydu; envayi çeşit taze meyveden yiyeceğe, ayakkabıdan kıyafete, elektronikten oyuncağa akla gelebilecek hemen her şeyin satıldığı pazarda hem karnımızı doyurup hem de ne var ne yok şöyle bir göz gezdirdik.
Sabah Langkawi’den çıkmış, feribotla Satun’a, oradan tuk-tukla terminale gelmiş ve sonrasında da 2 saatlik bir otobüs yolculuğuyla Hat Yai’ye ulaşmış kişiler olarak bizim bile pestilimiz çıkmış durumdayken, bir de buradan Surat Thani’ye 4-5 saat daha “minibüsle” devam edip oradan da gece feribotuyla 7-8 saat Ko Phangan’a nasıl devam edilebildiğini anlamış değiliz. Aslında anlaşılmayacak bir şey yok belki, bunun adı gençlik ama;) insan genç bile olsa bu tempo oldukça iddialı! Gezmek değil eziyet çekmek sankiJ
Yarın sabah erkenden kalkıp kahvaltımızı yapar yapmaz, Hat Yai otobüs terminalinden 08.00’de hareket edecek Don Sak minibüsüne bineceğiz. Don Sak, Surat Thani’nin 40 km kadar doğusunda yeralan ve Ko Samui-Ko Phangan ve Ko Tao feribotlarının kalktığı iskele. Yarın yine  7-8 saatlik bir yolculuk bizi bekliyor. Ko Phangan’da görüşmek üzere şimdilik hoşçakalınJ












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder