19 Nisan 2014 Cumartesi

Kültür başkenti Chiang Mai & Backpaker'ların yükselen trendi Pai


18 Nisan Chiang Mai & Pai

Tayland’ın kuzeyinde Bangkok’tan yaklaşık 700 km uzakta yeralan Chiang Mai, 1 milyonu aşan nüfusuyla ülkenin ikinci büyük şehri. Bangkok’tan bindiğimiz otobüsle 12 saatlik bir yolculukla ulaştığımız şehir, uzaktan bakıldığında son derece büyük görünmesine rağmen içinde yaşarken insanda irice bir kasaba hissi yaratıyor.
Chiang Mai, kültürel ve tarihi geçmişi yanında doğal güzellikleri açısından da önemli bir şehir ve bu nedenle de Tripadvisor tarafından yapılan değerlendirmede dünyanın görülmesi gereken en önemli 25 şehri arasına girmeyi başarmış.
Chiang Mai’nin kalbi  12-17. yy arasında Lanna Krallığı’nın başkentliğini yapmış; hala surlarının bir kısmıyla bu surları çevreleyen su kanalı korunan "eski şehir". Görülebilecek pek çok tarihi tapınak, müze, sanat galerisi, eğlence mekanı ve alışveriş yerleri burada yeralıyor.
Sadece Chiang Mai’de 300’den fazla Budist tapınağı var ve her biri aynı zamanda Budist okulu niteliğinde faaliyetlerine devam ediyor. Şehrin kurulduğu dönemde yapılmış ve bugün 500 yılı aşkın yaşlarına rağmen dimdik ayakta olup halihazırda ibadete açık Doi Sutep, Chiang Man, Chedi Yot ve U-Mong tapınakları bunlardan sadece birkaçı. Duvarlar, tavanlar, dış çephe, çerçeveler, kapılar üzerindeki rengarenk süslemeler, işlemeler, oymalar, heykeller…. her biri adeta bir sanat eseri. Ayrıca içleri tertemiz, bahçeleri dev ağaçlarla ve çiçeklerle bezeli, etraftaki sessizlik, huzur ve kuş sesleri insanı doğal olarak medite ediyor.
Chiang Mai, özellikle güney Tayland’ın kum, güneş, deniz üçlemesinden sıkılan tatilcilerin ilk tercihi. Şehrin hangi yönünde yarım saat ilerleseniz direkt doğanın içindesiniz. Ormanın derinliklerinde çeşitli kabilelerin yaşadığı küçük köyler, şelaleler, trekking rotaları, fil ve timsah çiftlikleri, orkide bahçeleri, botanik bahçeleri şehre 45 dk yada bilemediniz 1 saat mesafedeler.
Chiang Mai’de el yapımı eşyalar, şemsiyeler ve özellikle gümüş mücevher işciliği ön planda. Her akşam kurulan Night Market hem alışveriş hem de eğlence anlamında şehrin en popüler mekanı. 
Chiang Mai’de konaklama seçenekleri çeşitli ama her bütçeye uygun yer olduğunu söyleyebiliriz. Oda fiyatları 150 B’tan başlıyor ve odanın niteliğine yerine göre 500-600 B’ta kadar çıkıyor. Song Kran döneminde artan talep nedeniyle uygun fiyatlı oda bulmak bir kenara “oda bulmak” bile mümkün değildi. Aynı şey kiralık motorsiklet ve bisikletler için de geçerliydi ama festivalin bitmesiyle beraber etraf sakinledi ve piyasa eski ortalamalarına döndü.
Bu arada yemek olayı da Chiang Mai’de çok çeşitlilik gösteriyor; yemek işinin büyük kısmını yine sokak lokantaları yapıyor ve buralarda daha çok Tay yemekleri var tabii. Yenilen yere ve yemeğe bağlı olarak değişmek kaydıyla buralarda karın doyurmanın maliyeti 30-50 Baht (2-4 TL)’tan başlıyor. Eski şehirde ise İtalyan, Çin, Türk ve Avrupa mutfaklarına ait seçeneklerle fast food zincirlerini bulmak mümkün. 
Song Kran kutlamaları ilk 2 gün ilginç ve keyifli olsa da sonraki günlerde artan acı:) dolayısıyla biraz sıkıntı vermeye başladı. Bu dönemde otelimizin merkezden biraz dışarıda olması çok işimize yaradı zira 2 gün üstüste motor kiralayıp arkalardan otoyola çıkıp civardaki köyleri, şelaleleri ve şehre uzak mesafedeki tapınakları gezebildik. 
Chiang Mai’de 6 gün kaldıktan ve Song Kran kutlamlarını izleyip şehri de yeterince gezdikten sonra biraz daha kuzeye geçip Pai'yi de görelim istedik.  Pai, Chiang Mai eyaleti sınırları içinde küçük şirin bir köy. Birkaç yıl öncesine kadar pek bilinmezken burada çekilen bir film sonrasında herkesin köye olan ilgisi artmış. Backpacker'ların yükselen değerlerinden biri olan Pai dünyanın her yerinden gelip burada uzun süreli kalan gençlerle dolu. Chiang Mai’den sadece 135 km uzakta ancak yolunun bozuk ve son derece virajlı olması yanında minibüs şoförlerinin F1 pilotu gibi araç kullanmaları nedeniyle yolculuk biraz sıkıntılı. Ama kesinlikle bu yolculuğu göze alıp gitmeye görülmeye ve birkaç gün kalınmaya değer olduğunu söyleyebiliriz. 
Chiang Mai'den Pai'ye otobüsler kalkıyor ve fiyatları 3-4 TL 50-60 B civarında ama turist olarak gittiğinizde size direkt minibüs bileti satıyorlar ve onun fiyatı 150 B (10 TL). Yol hemen hemen 3 saat sürüyor; köyde birkaç tapınak, çilek çiftliği, fil & timsah yetiştirme yerleri, çin köyü ve şelalelerin yanısıra kafeler, restoranlar, barlar mevcut. Merkezdeki fiyatlar Chiang Mai’ye göre hem yemek hem de konaklama anlamında biraz pahalı gibi ama kasabanın biraz dışına çıkıldığında hem daha uygun fiyatlı hem de güzel seçenekler bulmak mümkün. Kasaba civarı motor veya bisiklet kiralanarak 2 günde gezilebilir; Chiang Mai gibi çok çeşitli aktivite seçeneği yok. Gece hayatı anlamında da Chiang Mai gibi hareketli olmayan kasabada bir ana cadde var ve burası akşamları kurulan sokak lokantaları ve alışveriş tezgahlarıyla keyifli oluyor. Bunun dışında barlar ve restoranlar saat 12’de kapanıyor.

Tayland maceramızın ilk bölümü burada sona eriyor; ilk vizemizin 19 Nisan'da doluyor olması nedeniyle bugün Chiang Mai'den ve Tayland'dan ayrılıp Kamboçya'ya geçmek üzere hareket ediyoruz. Planımız 10-12 gün kadar Kamboçya'yı gezdikten sonra güneyden tekrar Tayland'a girip son 15 günümüzü Bangkok, Pattaya ve Phuket'te geçirmek.
Pai nehri ve üzerindeki bambu köprü

Pai'deki tapınaklardan bir diğeri

Wat Nam Hoo tapınağı (Pai)

Pai'de Çin Köyü'nün girişi


Pai'nin sakin, temiz sokakları

Pai'nin tepesinde manzara noktasında Phra Tat Mae Yen tapınağı

Pai'de kaldığımız bungalowun yeraldığı huzurlu bahçe

Pai'deki şirin kafelerinden biri
Phra That Doi Sutep Tapınağı (Chiang Mai)


Chiang Mai'deki yüzlerce yıllık tapınaktan biri

Jed Yot tapınağının huzurlu, sakin bahçesi

Jed Yot tapınağı Chiang Mai'nin en eski tapınağı

Buo Tong Şelalesi Chiang Mai'nin 50 km kadar kuzeyinde yeralıyor

Fillerin sırtında yükselen stupasıyla Chiang Mun tapınağı en eskilerden biri (Chiang Mai)

Gümüş Tapınak

Kaldığımız otel Ban Maitree ve güleryüzlü ev sahibimiz Aime

Gümüş Tapınak (1) Chiang Mai

Gümüş tapınak (2) Chiang Mai

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder