15 Mayıs 2013 Çarşamba

El Chalten'den Chile Chicco'ya yolculuk



19 Aralık 2012 Çarşamba.. Bugün Güney Amerika Kıtası’ndaki 22. Günümüz..  Bu sabah erken uyanıp kahvaltımızı yaptıktan ve bir şey unutmayalım diye odayı son bir kez kontrol ettikten sonra çantalarımızı sırtlayıp terminale geldik. Kuzeye doğru yola devam ediyoruz; bugün hedefimiz Los Antiguos’tan tekrar sınırı geçip Şili’ye Chile Chico’ya ulaşmak. 

Los Antiguos , tam ortasından geçen Şili-Arjantin sınırıyla ikiye bölünen Lago Buenos Aires’in (Buenos Aires Gölü'nün) Arjantin tarafındaki sınır kasabası.. Her şey yolunda giderse yaklaşık 9-10 saat sonra Şili tarafındaki ilk yerleşim yeri olan Chile Chico’ya varmış olacağız. El Chalten’den bu tarafa 3 ayrı firmanın otobüsü kalkıyor; her firma temel olarak gün aşırı otobüs seferi yapıyor ama farklı tarihlere denk getirdikleri için hemen hemen her gün otobüs bulmak mümkün. Sadece biri örneğin gece 03.50’de kalkarken biri sabah 09.30’da diğeri 12.00’de hareket ediyor gibi..Biz Cal-tur firmasını seçtik ve 09.30’a biletlerimizi aldık.  Fiyat 420 ARŞ yani 160 TL gibi.. Toplam mesafe ise 560 km.. Otobüs tam zamanında hareket etti ; El Chalten’den ayrılıp Lago Viedma kenarından devam eden yolun adı Ruta 40; sırasıyla Tres Lagos , Bajo Caracoles ve Perito Moreno üzerinden Los Antiguos’a varıyor.




Otobüsümüz semi-cama dedikleri cinsten, yani bizdeki otobüslere benziyor; koltuklar öyle fazla yatmıyor ve çok rahat değiller ama içeride tuvalet var dolayısıyla çok yerde mola vermek zorunda kalmayacağız. Yanımda yolculuğa çıkarken satın aldığım Amin Maalouf’un son kitabı Doğu’dan Uzakta var. Bugün ayrıca güzel bir şey daha var bu otobüste; Queen çalıyor:) Beni taa 25 yıl öncesine, lise yıllarıma götüren "friends will be friends", "I want to break free" ve "mama" yı dinleyerek kitabımı okuyorum.Tanrım yaşadığımı hissediyorum ve gerçekten MUTLUYUM:)

patagonia'nın uçsuz bucaksız boş arazilerini geçtikten sonra saat 19.30’da Los Antiguos’a vardık ve Şili’ye geçmek üzere bulduğumuz ilk minibüse atladık.. Önce Arjantin çıkışı sonra Şili girişi damgaları yedikten hemen sonra Chile Chico’ya vardık. Zaten Los Antiguos-Chile Chico 9 km, minibüs fiyatı ise kişi başı 11 TL gibi..





Chile Chico tam bir geçiş noktası. Buradan ya otobüsle gölün kenarını dolaşarak ya da feribotla direkt karşıya geçerek Puerto İbanez üzerinden Coyhaique’e gidiliyor. Ama sefer saatleri ve günleri sınırlı; mesela dün feribot yoktu ve otobüs de biz vardığımızda kalkmıştı. Dolayısıyla bir gün daha beklemek zorundaydık; bugün feribot sabah 08.00’deydi ama bizim için saat çok erkendi. Buradan bu şekilde kaçar gibi gitmek istemiyorduk, etrafı biraz dolaşıp, göl kenarındaki bu küçük kasabada biraz dinlenip vakit geçirmeye karar vermiştik.




Küçük bir hostelde kişi başı 25 TL gibi bir paraya yer bulup çantalarımızı bıraktıktan sonra etrafı gezmek için yola çıktık. Son derece sakin, güneşli ama devamlı rüzgarlı olan Chile Chico’da en popüler aktivite rüzgar sörfüymüş.. Planımız öğleden sonra göl kıyısına inip biraz dinlenmek ve güneşlenmek.. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder