27 Mayıs 2013 Pazartesi

Valporaiso'dan San Pedro De Atacama'ya



08 Ocak 2013 Salı.. 4 Ocak Cuma günü Valporaiso’dan başlayıp La Serena, Copiapo, Antofagasta  ve Calama üzerinden toplam 24,5 saatlik bir yolculukla San Pedro De Atacama’ya ulaştık; gece saat 23.00’de geldiğimiz günü saymazsak burada 3 gün kaldık. Bu arada Valparaiso-Atacama bileti için 72.000 CLP ödedik yani kişi başı 100 TL.

Daha birkaç gün önce Vina Del Mar’da Pasifik Okyanusu’nu seyredip karabataklarla pelikanların cirit attığı uzun plajlarda dolaşıyorken, bugün deniz seviyesinden 2407 mt yüksekte Atacama Çölü’nün ortasındayız..  San Pedro De Atacama’da hava kupkuru; güneş yakıcı, sokaklar yarı kum yarı toz stabilize yollardan oluşuyor, tüm binalar,  evler, oteller her şey kerpiç ve her şey kum renginde.. Tur dönüşü insanlar da kum renginde olduğundan fotoğraflar sanki sephia çekilmiş gibi:)


San Pedro De Atacama, Atacama Çölü’nün 60 km kadar kuzeyinde  yeralan bir kasaba; kasabada toplam 5 sokak var; bunlardan iki tanesi önemli ve hareketli Caracoles ve Gustavo De Paige; geriye de zaten üç sokak kalıyor.. Şehir özellikle akşamları kerpiç evleriyle bir köy görünümüne bürünüyor ve evlerin pencerelerinden sızan belli belirsiz ışıklar olmasa  sanki terk edilmiş gibi; gerçekten ürkütücü.. Merkezde bütün ticaret market,restoran ve acentelere ait; bu arada önemli not: herşey normalin iki katı fiyata!!!


Birinci gün hem aklimatize olmak hem de şehri keşfetmek üzere tozlu sokaklara attık kendimizi. Dükkanlar sadece restoran, market ve tur acentelerinden oluştuğundan ve her yer tur bakan turistlerle dolu olduğundan ilk on dk sonunda biz de kendimizi tur bakar olarak bulduk:) Hemen belirteyim San Pedro’da tur fiyatları oldukça yüksek; bunlara ilaveten bir de gidilen yerlerin giriş ücretleri var ki hiç de hafife alınacak rakamlar değil.. Bilgi için en uygun günlük tur 7.000 en pahalı ise 45.000 CLP; yani 25 ile 175 TL arasında. 

Biz buradan Bolivya’ya geçeceğimizden, Bolivya tarafında burada göreceklerimize benzer şeyler göreceğimizi bildiğimizden ve tabii Bolivya Şili'ye göre çok daha ucuz olduğundan tur tercihimizi orada kullanmak istedik ve San Pedro’da  fazla tura katılmadık. Sadece Bolivya’da göremeyeceğimizi bildiğimiz Ay Vadisi ve beraberinde Ölüm Vadisi turlarını almaya karar verdik.

Kişi başı 6.000 CLP’den satın aldığımız tur saat 16.00’da başladı; önce Ay yüzeyine benzerliği nedeniyle adına “Ay Vadisi” denen vadiyi sonra da dünyanın en kurak yeri olarak kabul edilen Ölüm vadisini (burayı keşfeden rahip Gustova De Paige çok kurak oluşu ve bu nedenle de herhangi bir canlı yaşamamasına istinaden “Marte (Mars) Vadisi” demiş buraya ama zamanla insanlar Marte’yi Muerte (Ölüm) olarak telaffuz ederek bugün bu vadinin “Ölüm Vadisi” olarak anılmasına neden olmuşlar) gezip seyir noktasında muhteşem manzaralarla güneşi batırdıktan sonra saat 21.00’de hostelimize geri döndük. İlk gün böylece biraz yorgun ama son derece keyifli üstelik de 2400 mt rakıma rağmen herhangi bir sağlık sorunu yaşamadan sona ermiş oldu.


Bu tur gerçekten keyifli; Atacama çölü ve tuzun yüzeyde oluşturduğu bembeyaz şekiller güneş altındaki yansımalarıyla yer yer kar, yer yer de su görünümüne bürünerek son derece güzel fotoğraf kareleri oluşturuyorlar. Kesinlikle tavsiye ederiz, bu tur alınsın:)

Bugünü yani ikinci günümüzü daha çok dinlenerek ve buradan sonra çıkacağımız daha yüksek irtifalar için bünyemizi hazırlayarak geçirmeye karar verdik. Zira hemen hemen  herkesin yaşadığı ve muhtemelen bizim de yaşamamız kaçınılmaz olan yüksek irtifa hastalığını ne kadar hafif atlatabilirsek Bolivya’dan o kadar keyif alacağız. 

San Pedro De Atacama Güney Amerika seyahatimizde toplam 3 hafta ayırdığımız Şili’deki son noktamız; yarın buradan Calama’ya geçip oradan da direkt bir otobüsle Bolivya’ya Uyuni’ye geçiyoruz..  Uyuni’ye buradan alacağımız bir turla geçmek yerine direkt otobüsle gitmemizin iki önemli nedeni var. Birincisi Ocak 11’e kadar tüm turların dolu ve bize ancak 12’sinde bir tur önerebiliyor olmaları.. İkincisi de geçen haftadan beri yaşanan bir sorun.. Sorun, Bolivya’da milli park giriş ücreti (150 Bolivyanos) olarak ödenen bedelin göller bölgesinde tekrar isteniyor olması.. Bu yeni uygulama nedeniyle San Pedro De Atacama’daki tur firmaları son bir haftadır turun bu bölümünü iptal edip Bolivya’ya giriş noktasını daha kuzeydeki bir yere almışlar ve bu kriz geçinceye kadar turu 3 gün 2 gece yerine 2 gün 1 gece olarak satıyorlar..  Bu durumda min. 85.000 CLP+150 Bolivyanos karşılığı satın alacağımız turda;

1. Bolivya’ya giriş noktası değişiyor ve 45 dk mesafedeki kapı yerine Calama üzerinden gidilen 5 saat mesafedeki Ollegue sınır kapısı kullanılıyor,
2. Bolivya’da renkli göller denilen bölge geziden çıkarılıyor,
3. Tuz otel denilen yerde yapılacak 2. gece konaklaması kısalan tur nedeniyle devre dışı kalıyor.


Düşündük; 1. gün sınırı geçinceye kadar zaten öğle oluyor, renkli göllerin bulunduğu bölüm de geziden çıkınca geriye sadece kayaların değişik formlarda göründüğü yerle Uyuni tuz gölü kalıyor. Bu şekilde bir gezi için bu bedeli çok yüksek bulduğumuzdan Uyuni’ye direkt kendimiz gidip turu oradan satın almaya karar verdik ve kişi başı 18.600 CLP ödeyerek (Calama 2600, Uyuni 12000 CLP) biletlerimizi aldık.  Bu durumda Uyuni’ye kadar daha rahat bir seyahat yapacağımızı ve oradan alacağımız turlarla da daha uygun fiyata daha çok yer görerek ve zaman açısından da daha rahat gezebileceğimizi varsayıyoruz. Bakalım hayırlısı:)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder