18 Mayıs 2013 Cumartesi

Santiago´da Yeni Yıl




01 Ocak 2013 Salı.. Yeni yılın ilk günü ve bizim Santiago’daki üçüncü günümüz.. Santiago’ya geldiğimizden buyana son derece hareketli ve de yorucu günler yaşadığımızdan akşamları yazmak pek mümkün olamadı; sadece fotoğraf yükleyebildik. Şu anda Santiago-Valparaiso otobüsündeyiz ve yazmak için yaklaşık 2 saatimiz var; bu da sanıyorum son 2 günün özetini yapmaya yetecek..

29 Aralık’ta Pucon’dan ayrılıp 10 saatlik bir yolculukla sabah saat 07.00 gibi Santiago terminaline indik. Burada yol paraları sabit  değil; gidilen saate, döneme ve otobüsteki yer sayısına göre değişiyor. 11.100 CLP 10 saatlik semi-cama yolculuk için beklediğimizin altında bir fiyattı; şanslıydık.

Santiago’da Pazar günleri metro seferleri saat 09.00’da başladığı için bir yerde oturup sabah kahvemizi içtik. Elimizdeki hostel adresine gitmek üzere Republica Meydanı’na geldiğimizde saat 09.30’du ve sokaklar bomboş, dükkanlar kapalı, şehir adeta terk edilmiş gibiydi.. Yolda karşılaştığımız ve sonradan adının Victor olduğunu öğrendiğimiz son derece nazik ve yardımsever bir asker sayesinde hostelimizi bulduk. Çantalarımızı odamıza bırakıp Victor’la bir kahve içip biraz sohbet ettik, nereler gezilir hakkında önerilerini aldıktan sonra her zaman yaptığımız gibi yine yollara düşmüştük.


Hava geldiğimizden buyana günlük güneşlik, hatta biraz sıcak olduğu bile söylenebilir. Sıcaklık öğle saatlerinde 30 derecelere kadar çıkıyor ve bu da yürüyerek yaptığımız şehir turlarında epeyce zorlayıcı oluyor. İlk gün Pablo Neruda’nın Şili’deki üç evinden biri olan Las Chascona’yı, San Cristobal tepesini, el sanatları sergilerinin bulunduğu önemli caddelerinden Pio Nono’yu  ve  Parque Municipal’i  gezip Şili’nin faşist askeri diktatörü Pinochet tarafından yapılan darbe esnasında intihar ettiği söylenen ancak kafasında 2 kurşun deliği olması nedeniyle pek çok kişinin suikaste uğradığından emin olduğu -ölümü konusu bugün bile hala net olmayan- efsanevi sosyalist lider Salvador Allende’nin o zamanki başkanlık sarayı Palacio A La Moneda’yı gördük. Bina şu anda darphane olarak kullanılıyormuş.

Pablo Neruda’nın evi için söylenecek çok şey var ama ancak ayrı bir yazı olabilir. Çünkü gerçekten her odanın ayrı bir hikayesi var; bir rehber eşliğinde yaptığımız gezide Neruda’nın nasıl da özel ve yaratıcı bir kişiliği olduğunu bir kez daha görüp Matilde’ye aşkını, dostluğa ve sanata verdiği değeri,  yaşamı algılayışını ve yarattığı küçük özel mekanlarla her anı nasıl da bir zevke dönüştürdüğünü duygulanarak izledik. Resim çekmeye izin verilmediği için fotoğraf alamadık tabii ama internette bu konuda pek çok kare var.

İkinci günümüzde ise sabahtan Concha  i Torro adında bir şarap fabrikasına gidip, sonrasında  Maipo nehri kenarında yeralan üzüm bağları ve meyve bahçeleri arasında dolaşıp (bu bölgeye Cajon Del Maipo deniyor) öğleden sonra da Plaza de Armas (Ordu Meydanı) ve Mercado Central (Balık pazarı)’i görüp şehirdeki yılbaşı hazırlıklarını izledik.


Yeni yıl hazırlıkları öğleden itibaren kurulan tezgahlardaki maskeler, peruklar, şapkalar, bizdekinden farklı olarak “sarı külot ve sütyenler” ve konfetilerin renklendirdiği sokaklarda başlamıştı. Kalabalık ilerleyen saatlerde arttı ve akşam yapılacak konser ve kutlamalar nedeniyle belli meydanlar araç trafiğine kapatıldı.


Yılbaşı gecesi  binlerce Santiagoluyla beraber sokaklardaydık; başımızda peruklarımız ve elimizde içkilerimizle Republica Meydanındaki dev ekrandan canlı yılbaşı konserini izleyip, dans edip, arada Santiagolularla birlikte “Viva Chile” diye bağırarak yeni yıla girdik..  Her ikimiz için de bu yılbaşı özeldi; Bora hayatında ilk kez bir yılbaşı gecesi çalışmıyordu!!! benim de farklı bir ülkede ilk yılbaşımdı..  İnanılmaz kalabalık ve birbirinden farklı ülkelerden gelen binlerce insan aynı duyguları paylaşıp sarılıp kucaklaşarak fotoğraflar çektirdik.

Şarkıların ritmine uyarak dans edip son saniyeleri hep birlikte ama ayrı dillerde sayarak yüzlerce ama çok yüksek, rengarenk, harika  görüntülerle patlayıp tepemizden aşağıya yağan ve neredeyse 40-45 dk süren havai fişek gösterisi eşliğinde yeni yıla girerken gözlerimizi yaşartacak denli duygulu ve MUTLUYDUK!!
2013’te mutluluklarımızın devam etmesi ve yeni yılın hayatımızı geriden gelen sıkıntıları unutturacak güzelliklerle doldurması dileklerimizle...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder