9 Mayıs 2013 Perşembe

El Calafate & Perito Moreno Buzulu



14 Aralık 2012.. Güney Amerika kıtasındaki 17. günümüzde tekrar Arjantin'de ve El Calafate'deyiz. Bu sabah saat 08.30 otobüsüyle Puerto Natales'den ve Şili'den ayrılıp Arjantin'e geçerek 14.30 gibi El Calafate'ye vardık. Bilet için kişi başı 12.000 CLP ödedik.

Yol toplam 320 km ama özellikle gümrük giriş çıkış işlemleri nedeniyle hayli uzun sürüyor. Önce bütün otobüs inip Şili çıkış damgası vurduruyor ve insanlar tam otobüse yerleştiler derken az ileride otobüs tekrar duruyor. Bu kez bütün otobüs inip giriş damgası için tekrar sıraya giriyor.. Sonra kimi tuvalete gidiyor, kimi sigara içiyor, kimi tezgahlardan yiyecek almak üzere ortadan kayboluyor derken toparlanmak çok uzuyor. Bir de gelirken pek çok sitede okuduğumuz gibi Patagonya’ya (ne Şili ne de Arjantin Patagonyası’na) taze meyve sebze, çiçek, tohum, aşı, bakteri, canlı hayvan vs sokmak yasak; o nedenle hem bir kağıt imzalatılıyor hem de girişte çantalar bir bir x-ray’le kontrol ediliyor..




Bu bölgeden yani Tierre Del Fuego'dan veya Şili Patagonyası’ndan kara yoluyla kuzeye geçmek için mutlaka Arjantin topraklarına geçiş yapmak gerekiyor zira dağlar ve buzullar Şili tarafından geçit vermiyor. Bir yol daha var; gemi ile 3-4 gün süren P.Natales-Puerto Montt yolculuğu.. Kulağa çok hoş gelen, buzullar ve Şili’nin güneyini oluşturan adacıklar arasından geçerek Puerto Montt’a ulaşan geminin adı Navimag; fiyatı kişi başı 400 US$, bütçesi uygun olanlar için müthiş bir macera olabilir!!..

Bizim rotamızda Perito Moreno,  El Chalten (Fitz Roy) ve oradan da San Carlos De Bariloche olduğundan biz karayolunu seçtik. Yarın sabah 08.00 otobüsüyle Perito Moreno buzuluna gitmek üzere biletlerimizi aldık; tam günlük bir tur sonrası akşam otobüsüyle trekking cenneti El Chalten’e geçmeyi düşünüyoruz. Zira yarından itibaren buralara yine yağış geliyor ve kuzeye, yani parçalı bulutlu hatta güneşin hafiften kendini göstereceği söylenen yerlere doğru hareket etmek lazım:) göçmen kuşlar misali..

Bugün hostel arama bahanesiyle El Calafate’nin sokaklarını arşınladık; zaten şehir küçücük, bir çırpıda dolaşıverdik. Fiyatlar 200-250 AR$ arasında değişiyor; biraz dolaştıktan sonra bulduğumuz bungalow için kahvaltı hariç ve ortak banyolu olmak kaydıyla 150 AR$ ödedik.

Lago Argentina (Arjantin Gölü) kıyısına paralel uzun bir bisiklet parkuru var; birkaç gün kalındığında bisiklet kiralamak keyifli olabilir.

El Calafate buzullar ülkesinin başkenti; küçük ve tamamen turistik bir yer.. Her turistik yerde olduğu gibi burada da yer gök  turistlere hizmet veren restaurantlar, outdoor malzemesi satılan yerler, yöresel el sanatları satan hediyelik eşyacılar, hoteller&hosteller ve bankalarla dolu..

El Calafate’de dünyanın en büyük üçüncü buzulu olan Perito Moreno dışında iki buzul daha var ve bunlar için (Upsala ve  Spegazzini) de tekne turları düzenleniyor; ayrıca aktivite anlamında atla veya 4x4’lerle safari ve Lago Roca’da trekking  seçenekleri de mevcut. Günübirlik yapılan bu aktivitelerde fiyatlar kişi başı  450-600 AR$ arasında değişiyor ..

15 Aralık 2012 C.tesi (18.gün).. Bugün sabah saat 06.00’da uyanıp kahvaltımızı yapar yapmaz hostelden fırladık ve çantalarımızı otobüs terminalindeki emanete bırakıp bizi Perito Moreno buzuluna götürecek otobüse koştuk. Saat 07.45 gibiydi ama otobüs hala görünmüyordu; doğal olarak hafiften telaşlandık ve bilet aldığımız Taqsa firmasına gidip “ne oldu terslik mi var” diye sorduk. Bilet satan kızcağız nazikçe saatin henüz 06.55 olduğunu ve otobüsün kalkmasına daha 1 saat olduğunu söyleyince bir anda donduk kaldık. Demek ki telefonlarımıza her ülke değiştirdiğimizde gelen “bulunduğunuz ülkede saat dilimi farklı, dünya saatine göre telefonunuzu revize edelim mi” mesajlarına sazan gibi hemen “evet” dememek, önce yerel birine saati sorup ona göre ayar yapmak lazımmış!!

Dün Şili’den Arjantin’e geçtiğimizde telefonumuza gelen uyarı mesajına “evet” dediğimiz için bu sabah 1 saat önce uyanıp (tabii akşam da 1 saat erken uyuyup) bu hallere düşmüş durumdayız. Neyse bu tarz ufak tefek tersliklere alıştık artık, bir şekilde hallediyoruz. Allahtan erkenmiş, ya bir de geç olsaydıJ Ya otobüsü kaçırıp biletimizi yaksaydık!!!

Sonuç olarak şehirde bir saat kadar dolaşıp otobüs gelir gelmez hemen atladık. Bu arada Perito Moreno otobüslerinin saatleri ortak; her sabah saat 08.00 gidiş, öğle 14.00 dönüş tek sefer yapılıyor. Fiyat kişi başı 115 AR$..

Yaklaşık 1,5 saatlik bir yolculukla Perito Moreno’nun bulunduğu buzullar milli parkına ulaştık. Giriş ücreti 100 AR$ yani 38 TL gibi.. Parkın girişinde ücretleri ödedikten sonra otobüs tekrar yola devam etti ve yarım saat daha gittikten sonra hepimizi indirdi. Burası artık cennetin başlangıcı; Perito Moreno karşımızda!!







Yer yer masmavi ama aslında gözleri kör edercesine bembeyaz ( gözlüksüz birkaç dk’dan fazla bakılması neredeyse imkansız) güneşin altında şıkır şıkır, pırıl pırıl devasa cüssesiyle nefes kesici, kapladığı kmlerce alanla dünyanın en büyük 3. buzulu ve 1. tatlı su kaynağı Perito Moreno.. Çıkardığı inanılmaz seslerle tıpkı yaşayan bir dev gibi..!! Kah gök gürültüsü benzeri insanı yerinden hoplatan gümbürtülerle, kah çığlık benzeri iniltilerle, kimi zaman da silah sesleri gibi patlamalarla gövdesinden kopan parçaları Lago Argentina’nın sularına bırakıyor..  Arjantin Gölü’nün yüzeyi irili ufaklı binlerce buzul parçasıyla dolu; bir yanda eriyen buzul bir yanda bu sularla beslenen muhteşem bir göl..

Buzulun değişik açılardan görülebildiği yürüyüş yollarından giderek  hemen hemen her balkonda durup   dakikalarca, insanda hem müthiş bir hayranlık hem de korkunç bir çaresizlik ve ufacıklık hissi yaratan bu doğa harikasının sesini dinledik.. Büyük bir gümbürtüyle kopan parçaların göl sularına çarpışının patlama benzeri görüntülerini yakalamaya çalıştık..








Bulutların ve güneşin her hareketinde değişen bu büyülü manzarayı tekrar tekrar fotoğraflayıp ömrümüzün sonuna kadar yetecek kareyi yakaladığımıza ikna olduktan sonra J merdivenleri atlaya zıplaya çıkıp otobüsteki yerlerimize oturduk; az sonra uyumuşuz. El Calafate girişinde uyandığımızda yorgun ve açtık ama müthiş keyifli  geçen bu güzel günün sonunda bizi bekleyen El Chalten yolculuğu öncesi bu hafif şekerleme iyi gelmişti.. Yeni otobüs için yaklaşık 1 saatimiz vardı ve bu da bir şeyler yiyip üzerine de bir kahve içip toparlanmak için yeter artardı bile..

Bu arada Calafate çalı türü bir bitki, küçük siyahımsı mor taneleri var; mevsiminde toplandığında son derece lezzetli reçel oluyormuş. Soğuk iklim meyvesi ve sadece buralara özgü.. İnanışa göre calafate reçelinden  bir kez  yiyen mutlaka buraya yani Patagonia’ya geri dönermiş; Ushuaia’da söylemişlerdiJ

Chalten içinse henüz bir fikrimiz yok gidince öğreneceğiz. El Chalten daha önce de yazdığım gibi trekking’in ulusal  başkenti. Muhteşem trekking rotalarıyla doğa severlerin cenneti.. Tabii 3504 mt yükseklikteki Fitz Roy da (Arjantin’in en yüksek ve en teknik dağı) burada olunca Arjantin veya Şili Patagonyası’nı ziyarete gelen tüm profesyonel dağcılar mutlaka El Chalten’e uğruyorlar tabii:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder