9 Mayıs 2013 Perşembe

Dünyanın Sonu Ushuaia



8 Aralık 2012.. Veeeee"dünyanın sonu denen" Ushuaia'dayız.. Bu sabah BsAs'den 11.30 gibi kalkan LAN hava yollarına ait uçakla yaklaşık 3 saat 45 dk'da buraya vardık. Mesafe o kadar uzun ki oradan oraya gideceğimiz km'leri, yol paralarını ve yapacağımız zorunlu konaklama+yemek harcamalarını hesapladığımızda uçak daha doğru geldi.. Ayrıca dün gece Montevideo'dan yola çıkıp 8 saatte BsAs'e geldikten sonra Puerto Madryn üzerinden Ushuaia'ya toplam 50 saat ve yaklaşık 2 gün sürecek yolu, açıkçası gözümüz yemedi..

Ushuaia başka bir dünya gibi.. Saat şu anda 10.45 ve hava hala kararmamış durumda.. Herhalde yarım saat içinde geceye döner ama günün bu kadar uzun sürmesi gerçekten çok ilginç..

Bugün havaalanından şehre gelip hostele yerleştiğimizde saat 16.00 gibiydi. Öncelikle ortama uygun kıyafetlerimizi giyip çıkıp biraz şehri dolaştık, fotoğraf çektik, yarın için turları araştırdık. Buradan sonra geçeceğimiz Puerto Natales için otobüs terminalinin yerini ve bilet fiyatlarını öğrendik. Saat 19.00 gibi hostele dönerken akşam için yiyecek bir şeyler ayarladık ve yağmaya başlayan karla birlikte daha da soğuyan havadan sonra bize cennet gibi gelen odaya attık kendimizi..  Burada 2 gün kalmayı planlıyoruz ve gelmişken etrafı biraz görelim istiyoruz, tabii hava izin verirse.. Bu arada Ushuaia’da Hostel Drake’e çift kişilik oda için (kahvaltısız ve ortak banyolu) 250 AR$ ödüyoruz!! Ushuaia var çok pahalı olmak!!!.






9 -10 Aralık 2012 .. Güney Amerika Kıtası'nda 13. ve Ushuaia'da 3. günümüz.. İlk günü saymazsak aslında 2.günümüz de diyebiliriz çünkü C.tesi akşam üstü saat 16.00’da hostele vardığımızda dışarıda kar atıştırıyordu ve hem saat olarak hem de hava şartları açısından herhangi bir şey yapmak zaten mümkün değildi..

Dün hava öğleye kadar yine sisli ve yağışlı olduğundan uzun süre ayırılması gereken Tierre Del Fuego Milli Parkı’na gidemedik. “Yarın gideriz” deyip tekne turlarına bakmaya karar verdik ve öğleden sonra saat 15.00’de hareket edecek teknelerden biri için biletimizi aldık. Bilet fiyatı kişi başı 300 AR$; artı 7 AR$ liman vergisi alıyorlar toplam 307 AR$ yani yaklaşık 110 TL civarında.. Bunlar küçük tekneler yaklaşık 10-12 kişi ile yola çıkıyorlar. Rehber hizmeti var, adalardan birinde karaya çıkıp küçük bir gezinti yaptırıyorlar ve yerel endemik bitkiler hakkında bilgi veriyorlar, ayrıca teknelerde çay, kahve ve bira içebiliyorsunuz..

Diğer alternatif  büyük katamaranlar; bunlar penguenlerin adasına kadar gidiyorlar; hızlılar ve yaklaşık 3,5-4 saatte hepsini dolaşıp gelebiliyorlar. Bunların fiyatı ise 400 AR$.. Avantajı dediğim gibi penguenleri de görebiliyor olmak, dezavantajları ise hızlı hareket etmek zorunda oldukları için adalarda az zaman geçirmeleri, karaya indirmemeleri ve bir de  170-200 kişilik oldukları için rehberle istediğiniz gibi konuşup bilgi edinme şansınızın olmaması,  tabii bir de fiyatları var; kişi başı 100 AR$ yani 40 TL daha pahalılar..




Bizim seçtiğimiz turda tekneler 10 kişilikti; rehber gayet bilgiliydi ve hem İngilizce hem de İspanyolca her yerde uzun uzun açıklamalar yaptı. Üzerinde “ dünyanın en güney noktası” yazılı feneri, deniz aslanlarının ve karabatakların adalarını gördük. Köprüler Adası’nda gezinti yapıp bitkiler hk bilgi aldık. Bol bol fotoğraf çektik yaklaşık 4 saat denizdeydik. Çayımızı kahvemizi içtik, akşam üstü birayla cilalandık ve saat 19.00 gibi geri döndük.. Güzeldi , değişikti, zevkliydi, teknede çok güzel İspanyolca müzikler dinledik hatta flash diski kopyaladık.. Rehber ve teknenin kaptanı hem çok sıcak kanlı hem de güler yüzlüydüler ve kısacası günün sonunda “iyi ki yapmışız” dedik..

Bugün de hava yine soğuk  9 derece, dışarısı sisli, rüzgarlı ve yağmur çiseliyor. Hostelimiz rahat ve sıcak; odamızda ispanyolca müzik dinleyerek keyif yapıyoruz. Ne yazık ki yapılacak bir şey yok; şans işte.!! Neyse buradan sonra yapacağımız uzun otobüs yolculukları ve yorucu geziler için biraz dinleniriz, enerji toplarız, sıcak çikolata içer, şehirde biraz daha turlar ve fotoğraf çekeriz n’apalım??? Başladığımızdan buyana Sao Paulo-Ushuaia (Sao Paulo-Puerto Iguazu-BsAs-Colonia-Montevideo-BsAs-Ushuaia) toplam 5681 km yol almışız; bunun 3078 km'sini uçakla geldiğimiz için şanslıyız; seyahatte geçen süremiz toplam 47 saat yani 2 gün gibi.. Belki bugün bir ihtimal öğleden sonra sis kalkarsa teleferikle Martial Glasieri’ne çıkmak mümkün olabilir..





Ushuaia özellikle Antartica'ya gitmek üzere buraya gelen zenginlerin ve bir de bizim gibi dünyayı dolaşmaya çıkmış sırt çantalıların uğrak yeri.. Kalabalık tamamen turistlerden oluşuyor; sokaklarda dolaşırken veya kafeteryalarda otururken hep aynı insanları tekrar tekrar görüp selamlaşıyorsunuz.. Diğer yerlere göre pahalı ve seçenekler sınırlı olduğu için hem konaklama hem de aktiviteler açısından burada geçen süre seyahatin günlük ortalamasını yükseltiyor..

Bu arada Ushuaia'dan sadece sabah seferi yapılıyor, gece otobüsü yok. Yani burada "gündüz gezerim gece biner giderim" diyemiyorsunuz. Onun için de buraya geldiğinizde kalacağınız süre belliyse dönüş için mutlaka biletinizi almanızı öneririz.

Bir başka önemli not da şu: Pazar günü tüm seyahat acentaları kapalı; cumartesi tüm işlerinizi halletmek için son gününüz; Pazar’a bırakmayın sakın!! Yoksa ya bir gün fazla konaklama ödersiniz ya da aktarmalarla gider seyahati pahalıya getirir ve tabii biraz da sürünürsünüz (bkz Yakut&Bora yarınki fotoğraflar!!)

Yarın sabah 05.45'te Pacheco firmasının otobüsüyle yola çıkıp Patagonia'nın kuzeyine doğru gitmek üzere Rio Grande ve Punta Arenas aktarmaları ile Puerto Natales Şili'ye  geçeceğiz. Planımız öncelikle Torres Del Paine ulusal parkını, sonrasında da El Calafate'yi ve Perito Moreno buzulunu görmek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder