15 Mayıs 2013 Çarşamba

Trekking Cumhuriyeti'nin başkenti El Chalten



17 Aralık 2012 Pazartesi.. Arjantin'in güney batısında El Chalten'deyiz.. Ülkenin en yüksek ve en teknik dağı Fitz Roy (3405 mt) burada; dolayısıyla dünyanın çeşitli yerlerinden gelen sayısız dağcı ve doğa tutkunu için burası bir çeşit kabe!! El Chalten trekking cumhuriyetinin başkenti olarak geçiyor.Böyle olması nedeniyle fiyatlar da Patagonia'nın diğer yerlerine göre biraz pahalı; Ushuaia'dan sonra pahalılık açısından 2. sırada.. Hostel De Los Andes’e gecelik  250 AR$ (85 TL gibi) ödedik; Allahtan hostel çok sakin, odamız geniş ve yatağımız rahat banyomuz özeldi de ödediğimiz paraya deydi.. 

El Chalten'de çok keyifli trekking rotaları var; burası 4-5 gün hakediyor. Sadece en zorlu Fitz Roy parkurunu yapıp giderim diyenler sonradan pişman olabilirler çünkü rotalar gerçekten son derece keyifli, kaçırılmamasını öneririz.





Dün Laguna Torre parkurunu yürüdük... 26 km'lik orman, göl, dağ, buzul ne ararsanız barındıran muhteşem bir rotaydı.. Bugün Loma Del Pliegle Tumbado denen ve bütün bölgeye hakim manzarası olan 1400 mt yükseklikteki noktaya yürüyeceğiz; toplam 32 km'lik bir rota..

Güzel olan, tüm rotaların doğada yalnızlık hissini bozmayacak kadar az ama kaybolmayacak kadar yerli yerinde işaretlerle belirlenmiş olması ve her rotada en az 2-3 tane (hemen hemen 10'km de bir) tuvalet ve kamping alanı bulunması. Dereler pırıl pırıl ve etrafta bir tek çöp yok..

Bu bölgelerde marketlerde, fırınlarda poşet vermiyorlar. Alışveriş sonunda eğer taşıyacak bir şeyiniz yoksa, elinizde götürmek zorundasınız aldıklarınızı ya da giderken evden bir poşetle çıkmanız lazım. Genelde kese kağıdı kullanılıyor ve o da minimum seviyede.. Ne aldıysanız hepsini b
ir kese kağıdına dolduruveriyorlar. 






Bu durum Güney Amerikanın tamamında böyle; milyonlarca plastik poşet tüketilmiyor, olmayınca atılmıyor da ve doğa en azından bu şekilde korunmuş oluyor..

Patagonia'da yiyecek anlamında (sebze, meyve, konserve, makarna, yoğurt, un, şeker, pirinç......vb.) sadece kendi üretimlerini satıyorlar.. Arjantin veya Şili hangi ülkedeyseniz oranın yerli üretimleri var raflarda ve zaten marketler de sadece ihtiyaç ürünlerinin bulunduğu küçük yerler..Bilmem nerenin elması veya muzu yok.. Şu ana kadar yabancı markalı sadece alkol, cola ve kahve gördük..

Burada telefon hatları çekmiyor; televizyon sadece birkaç kanal ve internet de çok yavaş; sadece tüm güzelliğiyle müthiş bir doğa var; tam yaşanacak yer bizim için..19 Aralık'a kadar burada kalmayı planlıyoruz; sonrasında Los Antiguos üzerinden Chile Chico'ya (Şili'ye) geçip oradan Puerto Montt'a doğru kuzeye gitmeyi düşünüyoruz..

18 Aralık 2012 Salı.. El Chalten’deki 3. günümüz.. Dün Buzullar Milli Parkı’nda 8 saatlik ve 25 km’lik muhteşem bir trekking deneyimi daha yaşayarak Fitz Roy zirvesinin hemen altındaki (profesyonel kayacılar dışında buradan ötesine izin verilmiyor) Laguna De Los Tres’e çıktık .  Burası bu bölgenin en zor ama en keyifli rotası..









Yolun yaklaşık 21 km’lik bölümü orman, göl, nehir ve buzul manzaraları eşliğinde 6 saat sürdü; orman son derece derin, vahşi ve bitki örtüsü itibarıyla muhteşem.. Kalan 2 saat ise çıkış iniş sadece 4 km olan ama 1 saat içinde 420 mt birden yükseldiğimiz, haliyle biraz yorucu fakat sonunda bu yorgunluğa değecek kadar güzel bir manzara ile bizi ödüllendiren bölümde geçti.

 Yukarıda, muhteşem manzarasıyla Kaçkar’daki Büyük Deniz Gölü’nü andıran (ondan biraz daha küçük ) Laguna De Los Tres karşıladı bizi. Bembeyaz ve pırıl pırıl buz kaplı dağlar, Fitz Roy’un hemen tepemizde yükselen sarp kayalıkları, bütün bunların ortasında masmavi ve yer yer yüzeyi buz kaplı göl, sessizlik, doğanın dağların zirvelerinde oluşturduğu bu mücevher benzeri saklı güzellikler karşısında duyulan hayranlık..

Ushuaia için “the en of the WORLD” denirken El Chalten için “the end of the WORD” denilmesi bundan demek ki.. gerçekten sözün bittiği yer burası..

Dönüşe geçmeden önce yarım saat kadar burada kalıp hem dinlendik hem de yanımızda getirdiğimiz sandviçleri yedik..  Saat 20.00 civarında tekrar El Chalten’deydik ve tabii hava hala aydınlıktı. Yorgunduk, açtık ve önümüze konacak her şeyi yemeye razıydık ama ne yazık ki pişirmek zorundaydık:((
Önceliği duşa verip biraz kendimize geldikten sonra kolayından bir makarna pişirip üzerine parmesan serpip yanına şarabımızı açtık.. Günün fotoğrafları eşliğinde yemeğimizi yedikten sonra artık günü bitirmenin zamanı gelmişti;  sonrası derin ve deliksiz bir uyku..

Not : Daha önce yazdığımız gibi El Chalten’de her şeyin fiyatı diğer yerlere göre yüksek ama şarap meyve suyundan daha ucuz!!! Mendoza üretimi Şili’ye göre pahalı fakat lt’si 19 AR$ yani 8 TL’ye çok iyi şaraplar var tavsiye olunur:)




















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder