17 Ekim 2018 Çarşamba

Annapurna Circuit 10. etap Muktinath-Jomsom-Tattopani


16 Ekim 2018 Onuncu etap sona erdi. Muktinath-Jomsom-Tattopani.
Muktinath muhteşem manzaralar sunan bir şehir. Bir yanda Nilgiri, diğer yanda Daulagiri ve Tukuche Peak..
Muktinath Upper Mustang denilen bölgenin  başkenti  aynı zamanda ve ayrıca Hinduların en önemli  tapınaklarından  birine sahip.  Bu nedenle de hem yerli hem yabancı turisti bol. Otellerde yer bulmak cok zor ve fiyatlar pahalı. Neyse ki Caravan Otel diye bir yerde tek bir oda bulabildik. Throung La'ya çıkıp geçidi aşmak, arkasından da 1600 mt aşağı inmek beni bitirmiş durumda. Yemeğimi yer yemez uyumuşum. Sabah uyandigimda öyle bir manzarayla karsilastim ki yorgunluk falan hepsini unuttum yine😊
Her günkü gibi saat 07.30 da yola çıktık ve önce 2 saat kadar araç yolunu takip ederek yürüdük. Pek çok fotoğraf çektim hepsi birbirinden muhteşemdi cekmeye doyamadim.
Aşağı yukarı 2 saat sonra solda Kagbeni sapağı var. Pekcoklari bunu kaçırdığı için Jomsom'a kadar araç yolundan gidiyor. Sapak çok belirgin ancak hiçbir işaret, yazı vs yok ne yazık ki.
Sapaktan itibaren yine 2 saat kadar daha yürüdüğümüzde çok keyifli bir tepe noktaya vardık ve burada hem Daulagiri hem Nilgiri hem de Tukuche Peak hepsi bir arada muhteşemdi. Özellikle Ekim ve Kasım ayları, manzaralar açısından önemli çünkü hava çok net, parlak ve görüntüler pürüzsüz oluyor.
Yolun devamında aşağıda Kagbeni'yi görüyoruz  ama buradan aşağı inip tekrar çıkmak  çok da akıl  kârı  görünmediğinden kendisini uzaktan görmekle yetinip Jomsom'a  doğru yola devam ediyoruz.
Bugünku hedefimiz Jomsom'a varmak ve sonra da otobüsle Tatopani'ye ulaşmak.
Saat 11 civarında Kagbeni Jomsom kavşağına vardik. Buradan sonra Tattopani'ye kadar otobüsle geçeceğiz çünkü yurunebilecek bir yol yok.  İki yıl önceki büyük depremde tamamen yıkılmış köprüler hala tamamlanabilmesi degil. Her yerden sular akıyor ve derin. İnsanlar atlaya ziplaya nehri geçmeye çalışıyorlar  bir yanda motorsikletliler..  Yolboyu herkes el kaldırıp otobuse binmek istedi ama ne yazık ki otobüste hiç yer yok. Burada öyle saatinde kalkan otobüs vs bulmak da çok zor. Şimdi kalkacak diyorlar 1,5 saat bekliyorsunuz. Bundan sonraki otobüs 16.00'da diyorlar bakiyorsunuz bir tane kalkmış geliyor.
Jomsom'da öğle yemeği yiyip saat 14.00'de kalkacak otobüs için bilet aldık. Otobüs 15.00'te ancak geldi ve Tattopani'ye kadarki yol gerçekten anlatılamaz birseydi.  Bolivya'da bile bu kadar kötüsünü görmedim. 40 km'lik yol tam beş saat surdu ve yol boyunca yüreğim ağzımda geldim. Tıka basa dolu otobüsun (hatta yolcularin bazıları kapıdan sarkar vaziyetteyken) şoförü, anlatılamaz kotulukte bir yoldan sanki herşey çok normalmiş gibi bir rahatlıkla inip saat 19.30'da Tattopani'ye ulaştı.  Video paylasmayi çok istiyorum ama bulunduğum yerlerde wi-fi sinyali çok  yetersiz umarım yukleyebilirim.
Yarın buradan Gorephani'ye yuruyecegim.




















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder